“До лав армії силоміць”: як у Херсоні проходить військовий призов

З 1 жовтня по 31 грудня в Україні проходить осінній призов до лав збройних сил України. Це означає, що чоловіки віком 20 – 27 років, які не мають відстрочки або звільнення від армії зобов’язані пройти службу в ЗСУ. У встановленому законом порядку, призовники, які отримали повістки, мають з’явитися до військкомату для проходження військової служби.

Але робітники військкомату не гребують жодними методами аби призвати необхідну кількість молодих чоловіків. Доходить до того, що хлопців виловлюють на вулицях та «пакують» в автомобілі й везуть до військкомату. Подібний інцидент стався минулої середи о 9 годині ранку біля залізничного вокзалу. Про це редакцію «Херсонського вісника» повідомила читачка Анастасія.

«На місці події були присутні представники поліції та якісь люди у військовій формі. Невідомі особи говорили, що вони офіцери, але жодних документів, які це засвідчують вони не представили. Вони «виловлювали» чоловіків віком від 22 до 28 років. Хлопцям погрожують та обзивають їх, якщо вони не хочуть йти до армії. «Ви знаєте тільки свої права, а от обов’язки… Потрібно йти воювати проти агресора», – заявив чоловік у військовій формі», – з острахом розповіла нашій редакції Анастасія.

Дівчина, аби заступитися за хлопців, почала знімати поліцейських та невідомих у військовій формі на мобільний телефон. (див. відео)

 

Натомість, у свій адрес вона почала отримувати погрози та один з чоловіків спробував вирвати  у неї з рук телефон. На захист Анастасії стали херсонці, які чекали на тролейбус. Як результат, зав’язалася сварка між чоловіками у формі та мешканцями міста. Далі невідомі особи у військовій формі підійшли до хлопця та заявили, що його викликають до військкомату, а вони тут «виловлюють» тих, хто «Батьківщину не хоче захищати проти агресора». Молодий чоловік повідомив представникам військкомату, що не може піти до армії, оскільки його вдома чекає хвора 65 – річна мати. Росте він без батька й він єдиний годувальник у сім’ї. Але дані доводи та аргументи ніяк не вплинули на людей у формі й вони посадили хлопця до автівки й повезли у невідомому напрямку.

За інформацією стосовно того, чи причетні працівники патрульної поліції Херсонської області до цього інциденту ми вирішили звернутися до прес-офіцера Управління патрульної поліції в Херсонській області Андрія Кованого.

«За інформацією, яку мені надали в управлінні, на цьому тижні відпрацювань у нас не було. Це могли бути працівники головного управління національної поліції. Раніше були випадки, що працівники військкомату разом з патрульними проводили спільні відпрацювання, але на цьому тижні не було точно», – говорить Кований.

Аби продовжити цю тему та дізнатися хто ж проводив затримання хлопця журналісти «Херсонського віснику» написали інформаційний запит до Головного управління нацполіції у Херсонській області. Спираючись на коментар юриста, який був розміщений на сайті «Правовий простір»,  можна сказати, що такі дії поліції та військкомату – незаконні.

«Існує чіткий порядок призову. Потрібно зауважити, що іноді дії представників поліції більші ніж їх повноваження, адже на вулиці забирати людей незаконно», – заявила юристка Чернігівського Офісу Мережі правового розвитку Наталія Кулікова.

ГРИГОРІЙ СЕРГІЄНКО

Please like & share:
Армія
військомат
місто
призов
служба
Херсон