Безпритульних собак у Херсоні всемеро менше, ніж вважає влада

Херсонські активісти виявили, що безпритульних собак в місті близько 2 000 замість 14 000, озвучених міською владою.

Проблема безпритульних тварин в Херсоні існує доволі давно. Містяни та гості міста страждають через її невирішеність, адже випадки нападу, наприклад, безпритульних собак на людей значно почастішали. У 2016 році Херсонською міською радою затверджено «Програму регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Херсоні на 2016-2020 роки», яка має на меті врегулювання зазначеної проблеми.

У відповідності до рекомендацій Міжнародної коаліції по регулюванню чисельності тварин – компаньйонів людини (ICAM), будь-який проект, спрямований на врегулювання чисельності безпритульних тварин та забезпечення їхнього добробуту, має починатись із підрахунку їхньої чисельності. Саме на спільному підрахунку наполягали громадські активісти та зоозахисні організації міста Херсона.

Рекомендації громадськості не були враховані, у зв’язку із чим Громадська організація «Об’єднання «МИ – ХЕРСОНЦІ» ініціювала підрахунок безпритульних собак та залучила до проекту ГО “Громадський інспектор”, зоозахисну організацію “ШАНС”, а також просто небайдужих волонтерів. Використовуючи методику Всесвітнього товариства захисту тварин (WSPA), було застосовано програмне забезпечення animal.id-info, за допомогою якого 08 серпня 2016 року провели підрахунок безпритульних собак. В результаті, волонтери, активісти та зоозахисники зафіксували близько 1200 особин безпритульних собак. Враховуючи близько 300 особин, які знаходяться на перетримці в зоозахисній організації “ШАНС”, а також 150 особин на утриманні зоозахисної групи “4 лапи” та певну кількість безпритульних собак на карантинному майданчику по вул. Бурназяна, загальна кількість безпритульних собак у Херсоні становить близько 2 000 особин. Але в жодному разі не 14 000 особин, озвучених міською радою в рамках зазначеної вище програми.

Лідер «Об’єднання «МИ – ХЕРСОНЦІ» Андрій Ткаченко зазначив: «Різниця у 12 тисяч – це суттєва похибка. Тепер незрозуміло, куди поділося 12 тисяч безпритульних собак за 2 роки? Або їх безжально знищили шляхом отруєння, або Миколаєнко просто брехав, щоб завищити обсяги фінансування з міського бюджету на вирішення цієї проблеми з метою їх подальшого розкрадання».

Коаліція громадських організацій буде наполягати на перегляді заходів та обсягів фінансування, передбачених «Програмою регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Херсоні на 2016-2020 роки», з урахуванням зазначених данних, а також зазначенні у програмі реальних строків та індикаторів вирішення проблеми у м. Херсоні і коригуванні діяльності КП «Гарантія» у цьому напрямку.

Джерело інформації: прес-реліз ГО “Об’єднання “Ми – херсонці”

Please like & share:
безпритульні тварини
собаки
херсонці