Великий піст уже настав!

Великий піст – це особливий період літургійного року, час духовного пробудження і очищення. Сам Господь спонукає нас до особливої уваги та роздумів над особистим життям, нашим ставленням до Бога і ближнього.
Великий піст готує християн до гідної зустрічі свята Воскресіння Христова (Пасхи). Він починається за сім тижнів до Пасхи і складається з чотиридесятниці – сорока днів – і Страсної седмиці – тижня перед самою Пасхою. Чотиридесятниця встановлена на честь сорокаденного посту Спасителя, а Страсна седмиця – на згадку останніх днів земного життя, страждань, смерті і погребання Христа.
Загальна тривалість посту разом із Страсною седмицею – 48 днів. У цьому році його початок припадає на 23 лютого, а кінець – на 11 квітня.
Сам Спаситель був поведений духом в пустелю, сорок днів спокушувався дияволом, і нічого не їв у ці дні. Спаситель постом почав справу нашого спасіння. Великий піст – піст на честь Самого Спасителя, а Страсна седмиця встановлена на честь спогадів про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа.
Піст, або, як його ще називають, говіння, – це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це  час каяття, роздумів і молитви. На протязі всього Великого посту християнська церква закликає віруючих утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць і риби, в тому числі в складі різних страв. Риба дозволена лише на свята Благовіщення (7 квітня) і Вербну неділю ( у цьому році 5-го квітня). У Лазареву суботу (у 2015 році – 4 квітня) можна їсти рибну ікру. У Страсну п’ятницю (у цьому році припадає на 10 квітня) не можна вживати їжі до виносу Плащаниці – ікони, на якій зображено Спасителя, що лежить у труні. Винесення Плащаниці відбувається на утрені Великої суботи, тобто у день Страсної п’ятниці. Приблизно о другій або третій годині дня Плащаницю виносять із вівтаря і встановлюють у центрі храму – на підвищенні, прикрашеному квітами та умащеному пахощами в знак скорботи про смерть Христа. На середину Плащаниці кладуть Євангеліє.
Із особливою суворістю потрібно дотримуватися посту в Першу і Страсну седмиці.
У чистий понеділок – перший день посту – їсти не можна взагалі. Решту часу: понеділок, середа і п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер – гаряча їжа без масла; субота, неділя – їжа, приправлена рослинним маслом.
Тож, запасайтесь необхідними продуктами та нумо постувати разом!

Please like & share:
Свята
Свята
Украина