Громадська рада сказала своє слово

На засіданні Громадської ради при міському голові обговорювались важливі для міста питання, зокрема бюджетні. У порядку денному ради питанням №1 стала складна ситуація навколо нашого видання – газети міської ради «Херсонський вісник», розглядалися й інші, важливі для наповнення міського бюджету, такі як питання щодо податків на комерційну власність.

Ряд пропозицій щодо реформування «Херсонського вісника» обговорюється ще з початку року, а у одному з останніх номерів газети «Гривна» з’явилася інформація про те, що видання готове публікувати матеріали міської газети абсолютно безкоштовно. Ситуацію прокоментували начальник управління зв’язків з громадськістю Херсонської міської ради Станіслав Трошин і головний редактор газети Ірина Снігур.

«Після двомісячної спільної роботи вчора, редакція газети «Гривна» в особі ТОВ «Компроміс – Медіа» звернулась до Херсонської міської ради з пропозицією об’єднати газету «Херсонський вісник» та випуск газети «Гривна» за середу, який має назву «Прямо в руки»,  при цьому покриваючи витрати міського бюджету (приблизно 400 тис. гривень) на друг газети «Херсонський вісник» за власний кошт. Сьогодні, на оперативному засіданні міського голови це питання вкотре було розглянуто. Міська рада не вбачає в цій пропозиції обставин відмовити, тож через два тижні планується поєднати ці дві газети»,- відзначив Станіслав Трошин.

За словами головного редактора газети Ірини Снігур, у пропозиції газети «Гривна» чітко прописаний пункт, який «не вбиває» «Херсонський вісник».

«За нами зберігається паспорт газети та ми залишаємось офіційним виданням міської ради. Тобто, можна сказати, що це наш такий собі «спільний проект». Ми економимо бюджетні кошти на типографські послуги, проте організації ветеранів, інвалідів та інші, хто отримували «Херсонський вісник» безкоштовно, тепер не зможуть звертатися до редакції з таким проханням»,- підкреслила Ірина Снігур.

Питання незахищених верств населення, які звикли, що газета є соціальною і щочетверга у великій кількості приходять до редакції, аби отримати безкоштовний примірник свіжої газети, таким чином загострюється:

«Приблизно 300-400 примірників газети ми щочетверга роздавали безкоштовно представникам громадських організацій, таких наприклад як Ради Ветеранів. Тепер це буде неможливо, тому що «Прямо в руки» видання, яке вже зараз в роздріб коштує 5,50 гривень і безкоштовно такий ресурс розповсюджуватись не буде, у тому числі у редакції газети «Херсонський вісник»,- наголошує Ірина Снігур.IMG_0272

Громадська рада схвалила рішення стосовно газети, адже мова йде про скорочення витрат з міського бюджету. Станіслав Трошин відповів на всі питання і обговорення перейшло на наступну, не менш важливу для міста тему – «Визнання Росії агресором». Радою було ініційоване  підняття питання на сесії про визнання нашого «східного сусіда» агресором.

«Газета надрукувала наше звернення з приводу ініціативи визнання РФ агресором. Ми хотіли би щоб це питання винесли в найближчій сесії»,- розповідає голова Громадської ради Олександр Мошнягул.

Іншою темою стали земельні питання, а саме оподаткування комерційних квадратних метрів на території міста, що відведені під роботу торгівельних гігантів. У новому Бюджетному кодексі, який був прийнятий перед 2015 роком, передбачено ставку податку на комерційну нерухомість від 0 до 1% і депутати міської ради повинні встановити розмір цього податку на місцях.

«Збір здійснюватиметься з площ нерухомості, на яких здійснюється торгівля. Наразі у депутатському корпусі йде гаряче обговорення про те, який розмір податку встановити. Частина депутатів вважають що ставка на 2015 рік повинна бути 0%, а в 2016 році 0,1%»,- ділиться Олександр Мошнягул.

Якщо перерахувати, то 0,1 відсоток складатиме 1,2 гривень в рік з одного квадратного метра комерційної нерухомості. Умовно кажучи, якщо приміщення розмірами в 40 м², то плата за нього складатиме 48 гривень в рік. Така позиція обґрунтовується нормою закону, згідно якого протягом бюджетного року, зміни до податків не вносяться. Підприємці вважають що податок буде надто вагомий на великих об’ємах площ і це дуже вдарить по бізнесу, а саме на спроможності виплати заробітної плати.

«Але існує думка серед депутатів що кращим виходом з ситуації був би диференційований податок на комерційне майно. Наприклад, для тих хто торгує ліками, продуктами, алкоголем і тютюном та мають постійний дохід», – зазначив Олександр Мошнягул.

«Підняття податку можливо і потрібне і його в змозі оплачувати усі, але ж не забувайте що існує багато інших, не менш важливих податків, які в сумі дуже сильно «б’ють» по гаманцям підприємців. Скоріш за все це спричинить масове закриття малого бізнесу по Херсону»,- висловилась член Громадської ради Віра Павлівна.

Дискусії на цю тему точаться, зокрема, навколо ТРЦ «Фабрика», гіпермаркету «Епіцентр» та будівельно-господарського гіпермаркету «Нова Лінія». На думку Громадської ради, ці підприємства найскладніші в питанні оподаткування площі, тому, що тема «кому вони платять за оренду» обговорюється вже не перший рік.

Фахівці Департаменту містобудування та землекористування міської ради поки не дають коментарів, тому що оподаткування комерційної нерухомості наразі не затверджене депутатами, тому, що це «питання в повітрі» має пройти багато обговорень та інших процедур перед тим, як стати реальністю.

«Нещодавно пройшла нарада у міського голови. На засіданні з боку «податкової» є думка, що міська рада повинна виконати своє право щодо встановлення ставки на податок комерційної нерухомості на 2015 рік. При вивченні цього питання виникло декілька думок, які Громадська рада гостро обговорює», – поділився заступник міського голови Віктор Іванушкін.

Громадська рада при міському голові продовжить розглядати важливі питання на наступному засіданні і планує «не випускати з поля зору» жодної теми.

 

Максим Бурич

Please like & share:
Міська рада
Новини
Податки
Херсон