Декларації українських можновладців. Частина 1

В рамках проекту «Декларації» ГО «Інтерньюз-Україна» журналістами з різних регіонів України здійснюється моніторинг декларацій українських можновладців. “Херсонський Вісник” надає результати найбільш резонансних досліджень.

Більше 3000 декларацій за 2017 рік вже подано до єдиного державного реєстру

Про це повідомляє прес-служба НАЗК. Черговий етап подання декларацій розпочався 1 січня та триватиме до 1 квітня. Декларації мають подати президент, керівництво АП, прем’єр-міністр та інші урядовці, депутати Верховної Ради і місцевих рад, селищні і міські голови, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, військові посадові особи, судді, керівники підрозділів НАБУ, Податкової, ДБУ, СБУ і прокуратури.

Вперше цього року декларації подаватимуть і представники громадських організацій. Адже 23 березня Верховна Рада ухвалила закон, який зобов’язує у тому числі подавати декларації представників громадських організацій, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також усіх контрагентів установ, які отримують кошти міжнародних програм на протидію корупції.

Наразі НАЗК повідомляє, що за 2017 рік подано 3609 щорічних декларацій. Для порівняння – у жовтні 2016 року повідомлялось, що, наприклад, перевірці Агентства підлягає більше мільйона податкових звітів.

За матеріалами «Детектор-медіа».

Президент України Петро Порошенко просить скасувати подання декларацій для активістів

Порошенко_Київ

Про це повідомляє Українська правда. За інформацією видання, про це заявила представник Президента України у ВР Ірина Луценко під час погоджувальної ради.

Вона наголосила, що Президент просить парламент підтримати його по законопроектах, «де виключається обов’язок подавати е-декларації громадськими активістами, фізичними особами, що отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм технічної та іншої допомоги».

Нагадаємо, документ, який, зокрема, передбачає і подання декларацій активістами Президент підписав у березні 2017 року.

Але вже на початку липня Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради проекти законів щодо скасування е-декларування майна антикорупційними громадськими організаціями.

У вересні ж минулого року Президент України закликав Верховну Раду якомога скоріше ухвалити внесений ним законопроект про скасування електронного декларування для громадських активістів–антикорупціонерів.

За матеріалами видання «Українська правда».

У батьків екс-чиновниці – маєтки та бізнес

inf_balbekova-01Екс-директор департаменту Міністерства економічного розвитку Олена Балбекова не задекларувала три будинки та авто батьків, хоча вказала батька та матір у декларації.

Про це повідомляють аналітики проекту «Декларації».

Мати екс-чиновниці Світлана має будинок у котеджному містечку «Северинівка» під Києвом та будинок у селі Вишеньки і квартиру у Києві. Про це свідчить Реєстр речових прав на нерухоме майно. Батько ж Олександр теж володіє котеджем у Северинівці. Між тим ціни на котеджи у містечку складають понад 9000 грн за кв. м., тож тільки маєток Світлани Балбекової площею 253 кв. м. коштує понад 2,3 млн. грн.

У розділі «Об’єкти нерухомості» декларації ж Олена Балбекова вказала машиномісце і дві квартири у Києві, однією з яких вона володіє разом з батьками.

Також не згадала Олена Балбекова у своїй декларації і жодних транспортних засобів. Проте, згідно витягу із відкритого реєстру МВС, у 2015 році її мати Світлана стала власницею новенького автомобіля Nissan Juke. Також у листопаді 2017-го її батько придбав Lexus RX 200t. Мінімальна сукупна вартість обох автівок складає близько 65 тисяч доларів.

За матеріалами bihus.info

На заступника головного рятівника Одещини відкрито кримінальну справу

vovk2Причиною став незадекларований Mercedes. Про це повідомляє bihus.info

Провадження щодо заступника голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Одещини Михайла Вовка відкрила місцева прокуратура. Про це повідомили у відповідь на звернення юристів проекту “Тисни!”. Справу відкрито за статтею “Декларування недостовірної інформації”.

Передумовою для справи став не внесений у податковий звіт Mercedes GL 550, який виявили у чиновника журналісти програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Як з’ясували журналісти програми, заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Одеської області Михайло Вовк придбав Mercedes GL 550, вартістю у щонайменше мільйон гривень, ще у 2012 році. Водночас, у декларації пожежника за 2016-й іномарки не було.

Про це йдеться в сюжеті “Пожежна небезпека”, який вийшов в ефір в листопаді 2017-го року.

Моя мила до роботи не лінива  – або чоловік у СБУ, а дружина – у бізнесі

kricyn-01Дружина Дніпропетровського очільника СБУ має Lexus, будинок площею 361 кв. м., частку у нежитловому приміщенні та підприємствах.

Дружина голови обласного управління СБУ Дніпропетровщини Едуарда Кріцина Ірина у вересні 2017 року зареєструвала нове авто Lexus RX200t. Про це «Нашим грошам» стало відомо з транспортного реєстру МВС. Приблизна вартість такої автівки – понад 1,4 млн. грн.

Ще на Ірину Кріцину зареєстровано будинок у Харкові площею 361 кв.м та частина землі під ним.

Також дружина службовця з листопада 2016  співволодіє нежитловою будівлею площею у Харкові.

Але і це не все. У Ірини Кріциної є ще й частки підприємств: зокрема, дружина керівника відомства зареєстрована співвласницею харківського ТОВ «Бухгалтерський центр «Альфа-омега», співзасновницею ТОВ «Радіо-лінк смарт», яке надає у Харкові доступ до Інтернету.

Ірина Кріцина зареєстрована як фізична особа-підприємець із основним видом діяльності «надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна».

На самого ж Едуарда Кріцина у березні 2017 року був зареєстрований мотоцикл Suzuki Intruder VZR1800.

За матеріалами видання «Наші гроші».

Екс-голову сільради оштрафували на Херсонщині за несвоєчасне подання декларації

суд_ХерсонПро це повідомляє видання «Херсонські факти». Постанову виніс Нововоронцівський райсуд. Декларацію колишній голова сільради не подав перед звільненням.

Судом встановлено, що екс-голова Гаврилівської сільради подав декларацію лише 18 вересня 2017 року, тоді як був звільнений 27 червня 2017 року.

Служителі Феміди визнали екс-сільського голову винним у скоєнні адміністративного правопорушення, та наклали штраф 850 гривень.

Підготовлено ГО «Інтерньюз-Україна» в рамках проекту «Декларації».

Please like & share:
декларації
суд
Херсон
чиновники