ДСНС України застерігає громадян не провокувати пожежі у екосистемах!

У зв’язку з підвищенням температури та настанням весняної пори, люди почали прибирати садибні ділянки, угіддя та спалювати суху минулорічну траву. Тим самим збільшивши вдвічі кількість пожеж у екосистемах. Громадяни не розуміють, що саме їхня недбалість та необережність під час випалювання сухостою можуть стати причиною масштабних лісових та торф’яних пожеж.

Так, тільки за березень цього року в лісових масивах та на торфовищах виникло 20 пожеж та зафіксовано понад 3,1 тис. випадків загорянь внаслідок спалювання сухої трави і побутових відходів.

Найбільше пожеж та загорянь у природних системах виникло у Харківській, Львівській, Київській  та Закарпатській областях.

Пожежі у екосистемах можуть мати негативні наслідки як для навколишнього середовища, так і для людей:  спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, лісових насаджень.

Зокрема 24 березня, в результаті необережного поводження з вогнем місцевих мешканців, виникла масштабна пожежа у лісовому масиві на Полтавщині поблизу с. Матяшівка. Рятувальникам знадобилось близько 5,5 годинаби ліквідувати пожежу на площі 15 гектарів. Лише завдяки професійним діям Служби порятунку та злагодженій роботі рятувальників, було врятовано лісовий масив площею 250 гектарів.

Цього ж дня, на Чернігівщині внаслідок неконтрольованого спалювання сухостою виникла пожежа сухої трави біля с. Комарівка.  Вогонь дуже швидко поширювався та перекинувся на господарські будівлі. Завдяки злагодженим та професійним діям рятувальників пожежу вдалося повністю ліквідувати.  Але вогонь встиг знищити 5 дачних будинків та 16 інших споруд різного призначення (господарчі будівлі, літні кухні, дерев’яні навіси, літні душові). Співробітники ДСНС не допустили знищення вогнем 17 домогосподарств на загальну суму 1,5 млн. грн.

Хочемо зазначити, що пожежі у природних екосистемах пов’язані не тільки з економічними збитками, завданню шкоди довкіллю, а й призводять до трагічних випадків. Тільки за останні два тижні внаслідок такого роду пожежзагинуло 4 людини.

Зокрема, у Вінницькій області 10 березня у с. Теси Літинського району внаслідок загорання сіновалу на території приватного домоволодіння загинула 80-річна жінка.

19 березня, у Харківській області у м. Куп`янськ під час спалювання сміття на власному подвір’ї загинула 76-річна жінка. Того ж дня у селі Курилівка Куп’янського району, під час гасіння сухої трави, захищаючи своє помешкання отримали опіки дві жінки.

У Чернігівській області в селі Сядрино Корюківського району 19 березня загинула 86-річна жінказахищаючи власну оселю від вогню, який під час спалювання залишків сухої рослинності перекинувся на будівлю. Цього ж дня у м. Носівка на власній присадибній ділянці при подібних обставинах загинула 85-річна жінка.

Саме тому Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки поблизу лісових масивів, на відкритих територіях та під час прибирання присадибних ділянок. Не випалюйте суху траву, не розводьте багаття в лісі, не створюйте смітники в лісі та на прилеглих територіях, тим більше, не підпалюйте їх. Адже це призводить до масштабних пожеж та трагічних наслідків.

Якщо  ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.

З повагою,

Прес-служба ДСНС України

 

Please like & share:
Новини
Пожар
Украина
Херсон