Здорові нирки – здорова країна

Нирки людини – це орган, який забезпечує процес виділення. Отже, за наявності щонайменших змін у процесі їх функціонування можна говорити про хворобу, що розвивається.

Сьогодні хвороба нирок зустрічається у кожного 10-го мешканця Землі. І, в основному, страждає працездатна частина населення.

У цьому році сто країн світу святкували Всесвітній день нирки 12 березня – традиційно у другий четвер березня.

Херсонці долучаються до таких святкувань із 2006 року.

Напередодні, 11 березня, на базі Комунального закладу «Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних» провели безкоштовне обстеження для усіх бажаючих пацієнтів із захворюванням сечовивідної системи. Тут до Дня нирок готувалися протягом лютого. Фахівці поліклініки розіслали відповідну інформацію до лікарень міста.

Хворих приймали у поліклініці №1. За шість годин, виділених для консультацій, два лікарі встигли оглянути 44 пацієнта. Із них 10-х направили на дообстеження (клінічні аналізи крові, ультразвукова діагностика нирок тощо), трьох хворих госпіталізовано одразу після прийому, а 15-х взяли під диспансерний нагляд.

– Зателефонували, попередили, сказали які треба здати аналізи. Лікарі дуже уважно ставляться до хворих, просто «за ручку водять». Я навіть не очікувала, що будуть так піклуватись. І мамі моїй зателефонували, а їй уже 84 роки – дуже добре ставляться і до людей похилого віку. А особливо я хочу відмітити роботу лікаря Степанової, – поділилася одна із хворих Людмила Бойко.

Кожному хворому надали рекомендації – десять «золотих» правил щоб зберегти нирки. В першу чергу, пояснили скільки людині необхідно вживати рідини для нормального функціонування нирок, які фрукти та овочі включити до свого раціону. Також рекомендували контролювати свою вагу та регулярно займатися фізичними вправами – хоча б 15-30 хвилин щодня.

Не слід самостійно приймати лікарські засоби, варто контролювати артеріальний тиск, рівень цукру та холестерину у крові.

А, якщо ви слідкуєте за станом здоров’я, можете звернутися за консультацією до лікаря-нефролога. Прийом щодня в поліклініці №1 лікарні ім. А. і О. Тропіних, каб. № 26 з 11:00 до 13:00.

 

Альона Мовчан

 

Please like & share:
здоров'я
Новини