Лікарня залізничників – що далі?

Подальша доля херсонської лікарні, що належить «Укрзалізниці» – сьогодні це питання чи не номер один у міській галузі охорони здоров’я. Лікарня залізничників – великий медичний заклад, має структурні підрозділи в місті Таврійськ та Снігурівському районі Миколаївської області. На сьогодні 350 спеціалістів лікарні  обслуговують кілька тисяч жителів приписного населення. Також лікарня надає спеціалізовану допомогу працівникам залізничного транспорту. Наразі постало питання її подальшого фінансування.

Як пояснив заступник міського голови Сергій Черевко під час спілкування з журналістами, прийняття 29 грудня 2014 року Державного  бюджету та внесення змін в ряд законодавчих актів, зокрема, в Бюджетний Кодекс, змінили порядок фінансування шкіл та  комунальних медичних закладів:

«Тепер, це в повному обсязі супроводжується субвенцією з Держбюджету. З 1 січня 2015 року отримання заробітної платні у школах і лікарнях залежить від можливостей Державного бюджету своєчасно перераховувати ці кошти».

Що стосується «залізничної» лікарні, то Департамент бюджету і фінансів міської ради отримав повідомлення, що з 1 січня 2015 року цей заклад отримує право фінансування з місцевого бюджету. Кошти на фінансування вираховуватимуться за загальною формулою утримання закладів охорони здоров’я з врахуванням приписного населення.

«Водночас не враховано, що міста можуть фінансувати лише ті заклади, які знаходяться в їх підпорядкуванні. Питання ж власності «Лікарні залізничників» наразі не вирішено», – повідомив Сергій Черевко.

В цьому питанні є чимало юридичних аспектів щодо організації фінансування закладу і це нове, можливе, фінансове навантаження є непосильним для місцевого бюджету охорони здоров’я. «Бюджет може перетворитись лише на кошторис із зарплати та енергоносіїв», – побоюється заступник міського голови.

Разом з тим, за словами Сергія Черевка, зараз влада шукає шляхи вирішення ситуації, проблема не замовчується: «Ми працюємо над тим, щоб, люди не постраждали від реорганізацій в системі охорони здоров’я. Разом із Херсонською обласною державною адміністрацією обговорюємо готовність реорганізації спільно з Міністерством інфраструктури України, яке управляє цими закладами».

Про «проблемну» на сьогодні лікарню йшлося й під час апаратної наради у міського голови, 9лютого. Так, начальник управління охорони здоров’я Світлана Межерицька вкотре наголосила на не досконалій законодавчій базі: «У нас вже відбулося кілька спільних нарад з обласною державною адміністрацією. Був і «селектор» з Києвом. Наша позиція така, що ми не можемо фінансувати заробітну плату лікарям, враховуючи, що окрім Херсона до закладу входять й структурні підрозділи в інших містах. Тому доцільніше було би передати лікарню в обласне підпорядкування. Та поки питання «зависло». Разом з тим кошти на приписне населення Херсона закладені у нас, але нам було б простіше передати частину субвенції на область і нехай вони далі розподіляють. Утім, там вважать, що саме ми маємо виплатити зарплату працівникам. А це неможливо, поки ми не приймемо рішення сесії про включення закладу в міську систему охорони здоров’я».

Не дивно, що в спірній ситуації місто захищає свої інтереси – інтереси городян. Міський голова зазначив, що нині Херсон має достатні можливості для надання якісної медичної допомоги своїм мешканцям. Мало того у підпорядкуванні міста, а відтак і на фінансуванні ще й обласні туберкульозний і психоневрологічний диспансери. «Тепер нам рекомендують прийняти до комунальної власності лікарню залізничників, а питання її фінансування вирішити шляхом оптимізації наших міських лікарень. Тому, з огляду на те, що у місті потужна медична база є, думаю ми це робити не будемо. Приймати ще один заклад, а потім скорочувати працівників наших лікарень – це не правильно», – сказав Володимир Миколаєнко.

Тож, у ситуації, що склалася на сьогодні, міська влада бачить два шляхи – поки приписне населення Херсона обслуговується в залізничній лікарні, місто буде відшкодовувати за це кошти. Інший варіант – «закріпити» цих людей за міськими лікарнями, така можливість є. Але для цього потрібно відповідне рішення.

В розрізі питання міський голова нагадав і про плани влади щодо безкоштовних медичних обстежень – клінічні аналізи крові, кардіограма, рентген та УЗД. Володимир Миколаєнко говорить: «Якщо нам не «нав’язуватимуть» лікарню залізничників, ми зможемо продовжити цю практику (нагадаємо, її започаткував екс-губернатор Юрій Одарченко). Вважаю, що ми краще будемо рухатися таким шляхом – зменшувати фінансове навантаження на городян, тим більш, що хворіють переважно люди похилого віку, малозабезпечені».

Олена Рєзніченко

P.S.

Одночасно, Херсон не є одиноким в цьому питанні. Аналогічна ситуація склалася й в інших містах, адже «Укрзалізниця» має таких закладів по Україні близько 70.

Please like & share:
здоров'я
Новини міста
Події
Херсон