Оздоровлення дітей – 2015

У 2015 році у Херсоні за рахунок міського бюджету планується оздоровити 26 080 дітей, враховуючи 100% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

– Починаючи з цього року, в управлінні соціальної політики створено сектор сім’ї та оздоровлення дітей, – розповіла начальник управління соціальної політики Олена Рузгіс.

Де ж оздоровлюватимуться наші діти?

Влітку працюватиме 49 пришкільних таборів, роботу яких організовує управління освіти. Також працюватимуть міські табори відпочинку «Сонечко» та «Альтаїр», дитячий оздоровчий центр «Юнга», загони активного відпочинку «Скіф» та «Дельфін». Відпочинок у пришкільних таборах та у вищевказаних закладах відпочинку, згідно з чинним законодавством, триватиме не менше 14 днів.
Як проходить підготовка до оздоровчого сезону?

З метою підготовки до оздоровчого сезону, підготовлено проект рішення виконавчого комітету міської ради «Про організацію відпочинку та оздоровлення дітей м. Херсона у 2015 році», в якому визначено завдання управлінням міської ради. Управлінню охорони здоров’я доручено забезпечити пришкільні табори медичними працівниками та надати можливість дітям пройти безкоштовний медогляд. Управлінням соціальної політики буде проведено тендер на закупівлю путівок в дитячі позаміські табори на узбережжі моря.
З метою належної організації оздоровлення та відпочинку дітей у міському бюджеті на 2015 рік на оздоровлення та відпочинок дітей передбачено на 514 тис. грн., або на 25 % більше, ніж було виділено у 2014 році.

Та все ж, виникають проблеми. По-перше, ціни на продукти зросли порівняно із попереднім роком більш, ніж у два рази. По-друге, наприкінці минулого року було внесено зміни у законодавство. З 1 січня 2015 року Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності більше не займається фінансуванням оздоровлення, санітарно-курортного лікування і часткового відшкодування вартості путівок, – розповідає Олена Рузгіс.

Добре ж було у минулому році, коли застраховані особи – працівники підприємств, установ та організацій, купували для своєї дитини путівки, то їх частину сплачував Фонд. Крім того, Фонду передбачалися кошти і він сам проводив тендер і закуповував путівки.

У 2014-му за рахунок цих коштів оздоровили 1 127 дітей і на це витрачено майже 4 млн грн. У цьому ж році буде великою проблемою забезпечити оздоровлення всіх дітей.

Які категорії дітей мають право оздоровлюватися безкоштовно?

Пільговики – це досить широке поняття, існує немало категорій таких дітей. Однак, у першу чергу, за кошти міського бюджету будуть оздоровлені діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди (якщо стан їх здоров’я дозволяє поїхати самостійно) та інші категорії.

Складна ситуація в країні у першу чергу відображається на наших дітлахах. Тому не дивиною стане той факт, що оздоровитися зможуть і діти внутрішньо переселених осіб, і діти учасників антитерористичної операції:

На сесії міської ради, яка відбулася 31 березня 2015 року, прийнято відповідне рішення, яким розширено перелік дітей, які можуть оздоровлюватися за рахунок коштів міського бюджету, а саме: діти внутрішньо переміщених осіб та діти учасників антитерористичної операції, – інформує начальник управління соціальної політики міської ради.
Однак, 100% дітей пільгових категорій оздоровити можливості немає. Тому оздоровлення дітей буде проводитися і підприємствами міста, які мають свої оздоровчі табори.

2015 рік стане експериментальним. На пропозицію організації «Сонячні діти Херсонщини» вперше у міському бюджеті передбачено кошти на відпочинок дітлахів із синдромом Дауна разом із батьками. Звісно, із таким діагнозом дитина не може поїхати сама, тож її супроводжуватиме один із батьків.

– У цьому році ми вперше намагатимемось проводити оздоровлення дітей із таким діагнозом, батьки яких є членами цієї організації. І сподіваємось, що цей досвід буде позитивний, – сказала Олена Рузгіс.

Альона Мовчан

Please like & share:
здоров'я
Новини міста
Херсон