Особливості зимового меню

barleyУ різні пори року харчування має свої особливості. Протягом літа та осені, коли вдосталь фруктів і овочів, організм людини активно накопичує вітаміни, а ось взимку та навесні переходить на економний режим витрачання енергії, адже додаткові сили потрібні на обігрів тіла. Терморегуляційну функцію виконує жирова тканина, саме цим пояснюється зайва вага, що зазвичай набирається взимку. Окрім того, в цей час в посиленому режимі працює й імунна система, бо сезон епідеміологічний. Як же максимально допомогти організму впоратися, які продукти найбільш актуальні?

Враховуючи, що зима та весна – пори року на свіжі овочі та фрукти небагаті, «свою справу зроблять» білки, квашені продукти, не обійтися й без жирів. Головне, за словами лікаря гастроентеролога міської клінічної лікарні ім. Тропіних Тетяни Бондаренко, щоб усе було в міру:

  • В зимовий період бажано вживати нежирні сорти м’яса, але достатньо жирів. Це можуть бути оливкова, лляна олії, але в помірній кількості – не більше двох столових ложок на добу. Це наше традиційне українське сало, та знову ж не півкіло за раз, а 20-30 грам на день. Сало містить так званий корисний холестерин. І, звичайно, не варто забувати про традиційні соління – вони поліпшують апетит, травлення і є запорукою доброго самопочуття.

Не варто взимку боятися за фігуру і відмовлятися через це від складних вуглеводів, найпростіші й доступніші з яких – це каші. Саме з них фахівці радять починати день. А не досить популярна у народі «перловка», взагалі, несправедливо недооцінена.

  • Обов’язково в зимовому раціоні мають бути каші. Приміром, перлова така каша, яку ми практично не вживаємо, містить речовини, що стимулюють наш імунітет – індуктори інтерферону. Тому цю кашу я всім рекомендую періодично вживати, особливо в період епідемії ГРВІ та грипу. Бажано снідати кашею, до неї можна додавати якісь білкові продукти – чи то пісне м’ясо, чи то яйце, чи жирний молочний сир. В кашах дуже багато вітамінів групи «В» – це те, що нам необхідно. Каші – це складні вуглеводи, що повільно перетравлюються, тобто ситою людина почувається довго.

Майже не відрізняються і принципи харчування взимку для дітей. Хіба що, зважаючи на те, що дитина росте, акцент треба робити на білковому меню.

Олена Рєзніченко

Please like & share:
здоров'я
Новини міста