У Херсоні відбулася перша «Школа життя після АТО»

Як розвинути в собі лідерські якості, навчитися управляти життям та часом, 10 заповідей успіху,супровід осіб, які перенесли посттравматичний синдром, відмінності між травматичними і звичайними спогадами… Про все це і багато іншого розповів Андрій Калита під час першого тренінгу «Школи «Життя після АТО», який пройшов 11-12 листопада у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області. Учасниками тренінгу стали координатори Центрів допомоги АТО при райдержадміністраціях, волонтери, представники спілок ветеранів АТО та фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області.

Організатори заходу – ІРЦ «Правовий простір» та Херсонський обласний благодійний фонд «Джерело життя» у співпраці із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області та Центром допомоги учасникам АТО при ХОДА в рамках проекту «Херсонська Школа небайдужих громадян «Життя після АТО» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Крім того, для учасників тренінгу створена закрита група у Фейсбуці «Херсонська Школа «Життя після АТО» – «30 днів успіху», де кожного дня тренер буде надсилати завдання, які протягом 30 днів змінять учасників.

У нашій країні порядок можемо навести тільки ми

Андрій Калита – людина обдарована та многогранна. У його житті, здається, поєднується непоєднане: служба у Французькому легіоні і духовна освіта (закінчив Духовну семінарію, потім – академію). З 1997 року – настоятель храму святої Олександри УПЦ КП. Андрій Степанович завжди цікавився психологією, тому, мабуть, його кандидатська дисертація досліджує проблеми суїциду. О. Андрій багато подорожує – проїхав 25 тис. км на мотоциклі по Гімалаях. Жив у монастирі на Тибеті. Його мрія – встановити на Евересті прапор України і стати першим священником, який підкорив Еверест. Два роки служив на Донбасі воєнним капеланом. Зараз активно допомагає – психологічно і юридично – учасникам АТО та їх сім´ям, займається громадською діяльністю, є головою правління Херсонського обласного благодійного фонду «Джерело життя».

«У нашій країні порядок можемо навести тільки ми», – переконаний Андрій Калита.

Беззаперечно, саме така людина спроможна навчити і порадити, як скоріше повернути до мирного життя наших захисників та досягти внутрішньої гармонії.

Треба зазначити, що за півроку через кабінет о. Андрія пройшло більше півтори тисячі воїнів, тому він має власні напрацювання, з якими охоче поділився під час тренінгу.

«Віра без діл – мертва»

На думку Андрія Степановича, ми живемо у світі занижених можливостей, і наша реальність нереалізована. Тому треба виховувати в собі лідерські якості, бо тільки лідер може допомогти іншій людині. А лідер без особистого розвитку неможливий.

За словами ведучого, розвиток – це бути (знання), робити (навики) та володіти (результат). Саме тому Слово Боже говорить: «Віра без діл – мертва». Найбільше, що нам заважає, це вийти із зони комфорту, яка нас руйнує, і ми не стаємо тими, ким можемо бути. Не треба боятися запрошувати у своє життя нових успішних людей. Але залучати їх треба з радістю, адже люди, які приходять у наше життя, потрібні нам, і ми потрібні їм. І не забуваймо, що через нас Всесвіт має щось зробити.

Підсумовуючи, о. Андрій назвав чотири речі, які нам заважають вийти із зони комфорту. Це лінь, страх, страх осудження суспільством, звички та стереотипи.

«10 заповідей успіху»

Таку назву має авторська програма Андрія Калити, яку він презентував під час тренінгу.

1 заповідь: Візьми відповідальність на себе!

Ця заповідь – виклик для себе, адже людина, яка хоче взяти відповідальність, повинна завжди говорити правду.

2 заповідь: Підкоріть «страх».

Життя – це ризикована пригода або пустота, тому треба підкорити свій страх: страх виглядати смішним, страх невдачі, страх смерті. Почуття страху забирає у людини 90% енергії – треба не звертати уваги на те, що про нас думають оточуючі, бо страх осудження суспільством – це перешкода на шляху здобуття лідерських якостей. Як виявляється, суспільство завжди буде засуджувати і за те, що ви робите і за те, чого ви не робите. Наші звички та стереотипи – це те, з чим потрібно працювати. Це те, що нам заважає на шляху до успіху.

3 заповідь: Визначить мету.

4 заповідь: Складіть план.

Секрет невпинного руху вперед у тому, щоб зробити перший крок, а секрет першого кроку – розбити складні задачі на прості.

5 заповідь: Дій!

Те, що ми маємо сьогодні – наслідок того, що ми думали, говорили і робили вчора.

6 заповідь: Контролюй.

Наше завдання: чинники, які нам заважають у досягненні мрії, зробити нашими союзниками. Ставити проміжкові цілі, контролювати і йти до мрії поетапно.

7 заповідь: Віра в успіх.

Нашу віру в будь-що можна поділити на три групи: легке відчуття впевненості; впевненість у тім, що ми можемо контролювати та одержимість власною вірою.

8 заповідь: Молись!

До віри у кожного свій путь: хтось приходе через ураган, а хтось – через легке віяння вітерця. «Це особистий шлях, – каже о. Андрій. – Ту чи іншу пісню життя кожен співає по-своєму. Але завдячуючи молитві людина може бачити набагато більше».

9 заповідь: Будуй стосунки.

Для координаторів та волонтерів знання, які вони отримали під час тренінгу, є дуже важливими, адже існує велика проблема у несприйнятті ветеранами АТО психологічної допомоги. Наші захисники не хочуть їхати до лікарень, йти до психолога, бо мало хто у нашому суспільстві хоче прийняти чужий біль. На жаль, біблійське «Люби ближнього, як самого себе» не завжди спрацьовує.

За півроку роботи з воїнами АТО Андрій Калита прийшов до висновку, що вчорашніх захисників не можна вважати хворими людьми, просто між ними і суспільством – прірва. Тому він сформулював ще одно правило.

Правила побудови (або покращення) стосунків:

  1. Не критикуй, не скаржся, не звинувачуй!
  2. Будь щедрим на похвалу, шукай те, за що можна похвалити.

На переконання Андрія Калити, немає поганих людей, є люди, яких ми не розуміємо.

  1. Думай про бажання інших. Враховуй їх!
  2. Виявляй величезний інтерес до співрозмовника.
  3. Посміхайся.
  4. Запам´ятовуй імена людей. Звертайся до людини по імені.
  5. Будь уважним слухачем. Спонукай інших говорити самих про себе.
  6. Розмовляй на теми, що цікавлять співрозмовника.
  7. Дайте співрозмовнику відчути, що ти визнаєш його важливість. Робіть це щиро.

10 заповідь: Удосконалюйся (фізичний, інтелектуальний та духовний розвиток).

Молитва і труд – усе перетруть

Війна – це завжди стрес, переоцінка цінностей, і не всі можуть безболісно повернутися до мирного життя. За словами Андрія Калити, після кризи на «дорозі життя» існує декілька «зупинок».

Перша – це «заперечення та гнів». Саме тому на цьому відрізку життя у вчорашніх захисників йде блокування. Вони закриваються і не хочуть спілкуватися ні з ким, хто там не був. Тому важливим, на глибоке переконання тренера, є розговорити людину, спостерігаючи за ним. Задача психолога або того, хто допомагає – разом з людиною пройти цю зупинку, адже «Молитва і труд – усе перетруть». Цей вислів написано на Афоні, де наш тренер неодноразово бував. Друга зупинка – «безнадійність». Коли людина перебуває у стані безнадійності, то не треба з нею сперечатися, бо потрібен ще деякий час, аби ця зупинка у житті змінилася на наступну, якою є «новий початок». Від першої до кінцевої зупинки проходить певний час (для кожного свій). «Не всі грані війни є видимі, – вважає о. Андрій, – втім, усі потребують зцілення». А для людей, котрі допомагають, головне – це навчитися слухати, навіть коли людина буде говорити годину; спостерігати; підтверджувати (якщо ми не будемо підтверджувати, людина закриється) та залучати до продовження діалогу.

Запам´яталось присутнім і правило вирішення проблем

Світ рухається навколо тих, хто створює нові цінності

Пошуки сенсу життя займають у кожного з нас різний період часу, збагнути який допомагають різні речі. Нашому тренеру, без сумніву, допомагає Біблія. Тому під час тренінгу постійно звучали крилаті вислови Біблійного походження, на яких тримається світ. А світ, як відомо, рухається навколо тих, хто створює нові цінності. Або проявляє їх яскраво! Ця теза стала лейтмотивом тренінгу. Виявляється, що для якісних змін у суспільстві достатньо 5% людей. Отже, організатори заходу та тренер створили всі умови, аби кожен із учасників семінару мав реальну можливість приєднатися до команди провідників змін у громадах, адже разом ми зможемо все.

Нагадємо, навчання складається з 3-х дводенних тренінгів. Наступні заплановані на 25-26 листопада та 6-7 грудня 2016 року.
За результатами навчання учасники отримають сертифікати та можливість індивідуального консультування з тренерами Школи.3jpj21111

Лариса Аболончикова,

Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області

Please like & share:
допомога
правова
Херсон