У Херсоні з’явиться сміттєсортувальний комплекс

Про це на прес-конференції 24 березня повідомив журналістам заступник начальника департаменту житлово-комунального господарства Віктор Трамбовецький.

«Вже не перший рік ідуть розмови про те, що невдовзі місцеве сміттєзвалище вже не зможе вміщувати всі відходи, – розповів він, – Адже в рік ми нині захоронюємо там від 700 до 800 тисяч кубометрів побутових відходів. Нове сміттєзвалище ми розташувати у необхідній за віддаленістю від міста зоні не можемо через ґрунтові води».

Як розповів Трамбовецький, згідно змін до законодавства в Україні повинен бути забезпечений роздільний збір твердих побутових відходів. Насправді, для цього існує два шляхи: перший, за умови, що власники привозитимуть на полігон вже відсортоване сміття, і другий, коли на місці працюватиме спеціальний сміттєпереробний комплекс. У Херсоні вирішили піти останнім шляхом.

«Ми оголосили відповідний конкурс, – повідомив Віктор Трамбовецький, – Інвестори зможуть розмістити сортувальну лінію на полігону, а корисні відходи використовувати, як вторсировину. Таке бажання виявили вже три юридичні особи, дві з яких – з інших міст».

Пропозиції на конкурс можна подати з 15 березня до 15 травня, а 15 червня комісія оголосить переможця. Власне ж, комплекс повинен запрацювати у Херсоні вже 1 листопада. За словами першого заступника Ігоря Пастуха, навантаження на міські звалища після створення цього комплексу зменшиться на 50% і подовжить його термін експлуатації, що у кращому випадку надасть змогу провести інший конкурс та знайти інвестора для побудови заводу з переробки сміття.

Марія Біла

Please like & share:
Виконавчі органи
Новини міста
Події
Херсон