Фіксований сільгоспподаток став єдиним податком

Від чого залежить можливість обрання єдинного податку сільгоспвиробником?

 З 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи». Він вніс зміни щодо справляння єдиного податку.

Зокрема, фіксований сільськогосподарський податок трансформований в єдиний податок шляхом введення окремої (четвертої) групи платників єдиного податку.

В умовах четвертої групи зможуть працювати винятково юридичні особи – сільгоспвиробники, частка сільгоспвиробництва за попередній податковий (звітний) рік у яких становить 75 відсотків або більше.

Об’єктом оподаткування для таких платників є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Хто із сільськогосподарських товаробників не може бути платником – єдинником четвертої групи?

 Не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи:

– суб’єкти господарювання, у яких понад 50 відсотків доходу, отриманого від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, становить дохід від реалізації декоративних рослин (за винятком зрізаних квітів, вирощених на угіддях, які належать сільськогосподарському товаровиробнику на праві власності або надані йому в користування, та продуктів їх переробки), диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини);

– суб’єкти господарювання, що провадять діяльність з виробництва підакцизних товарів, крім виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 – 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції;

– суб’єкт господарювання, який станом на 1 січня базового (звітного) року має податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

 

Як сільгоспвиробнику перейти на 4 групу єдиного податку?

Законом № 71-VІІІ від 28 грудня 2014 року внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи. Ці зміни торкнулись і платників фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП).

Тепер, з 1 січня 2015 року, платники ФСП стають платниками єдиного податку четвертої групи.

Тобто, четверта група визначена для платників відміненого фіксованого сільськогосподарського податку. І для переходу  на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку, сільгоспвиробники до 20 лютого поточного року повинні подати ряд документів. Їх перелік визначений ст. 298 ПКУ. Зокрема:

– загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ) за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

– звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки за місцем розташування такої земельної ділянки;

– розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за встановленою формою,;

– відомості (довідку) про наявність земельних ділянок за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

У відомостях (довідці) про наявність земельних ділянок зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю).

Так як строки подання звітності для сільгоспвиробників не змінилися, для тих, у кого права власності/користування не пройшли державної реєстрації, ще мають час до 20 лютого 2015 року (останній строк подання звітності на поточний рік) оформити такі права відповідно до законодавства для підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи.

Ірина Воротинцева

головний державний інспектор

відділу комунікацій

Please like & share:
налоги
Новини міста
Херсон