Херсонські гуртожитки – зона конфлікту

19 січня представники ініціативних груп гуртожитків по вул. Петренка, 79 та Бучми, 20 і 22 зібрали прес-конференцію, щоб розповісти про «війни» місцевого значення в їхніх гуртожитках.

У Херсоні практично на 100% завершена робота з передачі гуртожитків до комунальної власності. Таке повідомлення нещодавно з’явилося на сайті міськради. Наступний крок, передбачений законодавством, – громадяни, які мешкають в гуртожитках понад 5 років, мають право приватизувати житло. Але…

Проблема потребує втручання влади.

Ситуацію, що склалася в гуртожитку по вул. Петренка, 79, можна охарактеризувати, перефразовуючи героя відомої комедії: «Все вже «прихватизовано» до нас». Представниця ініціативної групи мешканців гуртожитку Антоніна розповідає:

– Ще 3 роки тому група осіб на чолі з Андрієм Клименком та Олексієм Орловим незаконно «зняли» з посади коменданта гуртожитку. Фальсифікувавши загальне зібрання мешканців, вони призначили на цю посаду Орлова, який не мав жодного відношення до гуртожитку. Таким чином, узурпувавши владу, ці люди сьогодні використовують гуртожиток у власних корисних цілях. З впевненістю стверджуємо, що сотні квадратних метрів нашого гуртожитку, який знаходиться у комунальній власності міста, були незаконно продані приватним особам. Нині ці площі використовуються як готель. За нашою достовірною інформацією, за кімнату в місяць беруть 500-600 грн. плюс за електроенергію. Так званий голова антикорупційного бюро Херсонської області пан Клименко та його заступник Орлов стали негласними «господарями» нашого гуртожитку. Один із фактів незаконної діяльності Клименка – в гуртожитку мешкає його мати, яка одна займає понад 100 «квадратів». Тому ми вважаємо за необхідне звернутися до відповідних органів з метою припинення незаконної діяльності Клименка, притягнення до відповідальності винних і повернення до комунальної власності незаконно присвоєної житлової площі.

Присутня на прес-конференції начальник управління обліку, розподілу та приватизації житла міськради Марина Войтенко зауважила, що на сьогодні всі необхідні для початку приватизації житла рішення є. Зокрема, у липні 2014 року міська рада прийняла рішення «Про підтвердження статусу «гуртожитку» із наданням дозволу на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку по вул. Петренка, 79 у м. Херсоні».

– Втім, протягом декількох місяців від мешканців не надійшло жодного звернення щодо приватизації. На останній апаратній нараді міський голова Володимир Миколаєнко, стурбований такою ситуацією, доручив мені розібратися з даним питанням. Як з’ясувалося, у листопаді 2014 року такі заяви надійшли від чотирьох осіб. В тому числі й Клименка. При цьому останній не прожив 5-ти років у цьому гуртожитку і права на приватизацію не має. На мою думку, це зроблено для того, щоб створити на базі гуртожитку ОСББ, адже для цього достатньо трьох відповідних заяв від власників кімнат. Але, досить дивно, що разом з колишнім начальником управління приватизації житла Мариною Сластеніною кабінет «покинули» й особисті справи цих чотирьох осіб. Ще один важливий момент – акт прийому-передачі до комунальної власності затверджує міськвиконком. А ось передати гуртожиток на баланс домовому комітету можна винятково рішенням сесії міськради. Так от такого рішення не було, – каже Марина Войтенко.

Як бачимо, питання по Петренка, 79 є. І без втручання влади відповідей на них не знайти. Тож, для остаточного з’ясування причин ситуації та їх усунення, за дорученням міського голови, буде створена інвентаризаційна група, до складу якої увійдуть працівники юридичного відділу, управління комунальної власності, бюро технічної інвентаризації, громадськості.

У кожного правда своя.

А це вже про ситуацію на Бучми, 20 та 22. Тут, взагалі, три сторони конфлікту. Одна частина мешканців вважає, що має право на приватизацію так званих приміщень загального користування, як то кухня, санвузол та інше. І таке право їм, начебто, надав ліквідатор майна колишнього комбайнового заводу. А ще представники цієї сторони обурюються тим, що з прийняттям гуртожитку до комунальної власності міста, в ньому з’явилося чимало «сторонніх» мешканців. Тоді, як закон, за словами ініціативної групи, передбачає поліпшення житлових умов (розширення площі) саме для тих, хто працював на заводі і живе у гуртожитку роками. Та особливо гостро реагують мешканці на факт отримання житла (цілої секції) у гуртожитку депутатом міської ради Оленою Юдіною. Марина Войтенко аргументує:

– Якщо гуртожиток належить до комунальної власності, то місто має право частково за рахунок його площі вирішувати житлові проблеми людей, які роками стоять на черзі й, передусім, йдеться про пільгові категорії. Питання «по Юдіній», як і по інших претендентах розглядала житлова комісія – рішення прийняли позитивне. Певно, враховуючи, що Олена Юдіна 13 років – на житловій черзі і мешкала у 20-метровій «комуналці» (двома родинами). При цьому вона написала заяву про відмову від квартири і згоду на житло у гуртожитку.

Натомість, представники ініціативної групи вважають, що вирішальну роль тут відіграли не складні житлові умови, а «депутатство» Юдіної. Тому їй, стверджують активісти, «можна те, що іншим не дозволено». Отож, слів багато, а емоцій, повірте, ще більше.

Є й інша частина старожилів гуртожитку, яка не розуміє чому вони не можуть приватизувати об’єкти загального користування. Вони ж так само живуть тут не перший рік. А тому не менш активно відстоюють свою позицію.

«Перші» ж вже «дійшли до Києва». Кажуть, в лютому розбиратися у конфлікті приїде міністерська комісія.

Одним словом, коли у кожного своя правда, а при такому стані справи знайти вихід дуже важко і кінця-краю проблемі, здається, не видно. Третя ж сторона, владна, яку на прес-конференції представляла Марина Войтенко, бачить інший шлях:

– Передусім, мешканці повинні порозумітися між собою, якось домовитися. Можливо, ті люди, які вже встигли «обжити» приміщення, що є об’єктом конфлікту, мали б сплатити опонентам, чи зробити якісь інші кроки назустріч. А то виходить, у одних і кухня, і санвузол окремі, і частина загального балкону, а у інших – лише кімната, тому, навіть, ту ж картоплю тримати ніде. Якщо мешканці домовляться між собою, ми готові підтримати будь-яке їхнє рішення, звичайно в рамках закону, – запевнила Марина Войтенко.

Для узгодженням окремих питань начальник управління обліку, розподілу та приватизації житла запросила до себе юриста, який представляє інтереси мешканців гуртожитків по вул. Бучми.

Олена Рєзніченко

Please like & share:
гуртожитки
Події
Події
порушення
Херсон