Херсонців діагностують на діабет

Binder1.pdf-Adobe-Acrobat-Pro_Страница_16_Изображение_0001З метою ранньої діагностики цукрового діабету в міських клінічних лікарнях Херсона проводиться визначення рівня цукру в крові під час проведення профілактичних оглядів, при зверненні з приводу захворювання та при стаціонарному лікуванні мешканців міста.

Протягом 2014 року проведено понад 80 тисяч обстежень, виявлено 722 хворих на цукровий діабет, що складає 0,9% від обстежених, із  них  інсулінозалежних – 91, повідомляє управління охорони здоров’я.

Усі хворі на інсулінозалежний цукровий діабет забезпечені високоякісними  генно-інженерними інсулінами. Інваліди з дитинства, хворі на алергію  та пацієнти з важкими хронічними ускладненнями, вагітні забезпечуються генно-інженерними інсулінами та аналогами інсуліну імпортного виробництва.

Задля зниження важких хронічних (ампутація, сліпота, ниркова недостатність) і гострих ускладнень діабету, на базі  міської клінічної лікарні   ім. А. і О. Тропіних працює школа самоконтролю для хворих на цукровий діабет.  Протягом  2014 року навчання пройшли 285 осіб, у т. ч. 52 родича хворих. Психологічну підтримку хворим на діабет надає психолог, який веде безкоштовний прийом в ендокринологічному відділенні поліклініки №1 цієї  лікарні.

Причиною цукрового діабету є недостатність або відсутність гормону інсуліну, внаслідок  чого клітини організму майже не реагують на нього. Оскільки інсулін відповідає за засвоєння цукру, то через його нестачу вміст цукру в крові підвищується.

У медичній практиці виділяють два основних типи цукрового діабету.

Цукровий діабет I-го типу – захворювання, при якому інсуліну немає повністю, так званий інсулінозалежний тип. У цьому випадку хворим на цукровий діабет необхідні, крім іншого лікування, ін’єкції інсуліну. Такий тип захворювання більше характерний для дітей і молодих людей.

Цукровий діабет II-го типу розвивається повільно, іноді абсолютно приховано. Ознаки та симптоми не явні або їх немає взагалі. Це інсуліннезалежний тип, який не потребує ін’єкцій інсуліну. Такий тип цукрового діабету характерний для дорослих і літніх людей.

Please like & share:
здоров'я
Новини міста
Херсон