Шлюб за добу – порятунок для мешканців Криму

У Херсоні почала свою дію послуга “Шлюб за одну добу”. Про це писав “Херсонський Вісник” у попередніх публікаціях. Виявилось, що ця послуга стала справжнім порятунком для мешканців окупованого Криму.

Даною послугою користуються не лише мешканці Херсона, але і кримчани, чий шлюб, зареєстрований на території окупованого Криму, не визнається ані Україною, ані будь-якою іншою країною, яка не визнає анексію півострова. Між тим, кримчани продовжують перетинати адміністративну межу із материковою Україною, подорожують світом. Для цього в разі реєстрації шлюбу він має бути зареєстрований не на території Криму. Зважаючи на складнощі переїздів, дороговизну та обмеженість у часі, у мешканців півострова замало часу, аби кілька разів приїхати до того ж Херсона і пройти довгу для них бюрократичну процедуру реєстрації.

За допомогою волонтерів та активістів послуга “Шлюб за одну добу” стала іще ближчою: кримчани активно звертаються до активістів за консультаціями та протягом дня можуть офіційно стати родиною.

За словами Павла Мороза, заступника Міністра юстиції України, за три місяці існування проекту близько 2000 пар уклали шлюб, скориставшись зазначеною послугою.

“Чому виникла ідея реєстрації шлюбів за одну добу? Перше — це право, яке ми мусимо надати людям, які хочуть і потребують це. Так, раніше за прискореною процедурою реєструвалось до 40% шлюбів в нашій країні. Кодексом була передбачена можливість прискореної реєстрації з поважних причин. Наприклад, люди в таких випадках купували довідки про вагітність. Тому навіщо давати хабарі, якщо можна зареєструватись офіційно?”сказав Мороз.

Окрім мешканців окупованого півострова, послугою “шлюб за добу” активно користуються і воїни АТО, які також мають мало часу для стандартної послуги. Близько 150 іноземних пар скористались можливість швидко зареєструвати шлюб в Україні через бюрокративні перепони в рідній державі.

Для кримчан подібна послуга та активна допомога активістів – це іще один крок до деокупації. Молодята з радістю та вдячністю сприйняли подібний дозвіл від держави – чимало пар не реєстрували шлюб саме через особливості бюрократії: чекати не було можливості. Тепер Україна стала ближчою до своїх співвітчизників, які змушені перебувати в умовах окупації.

Please like & share:
Крим
шлюб за добу