Яким чином сплачується пеня до бюджету (разом із сплатою зобов’язання або окремим платіжним документом)?

Платник податків може сплачувати суми пені окремим платіжним документом або одним платіжним документом, разом із грошовим зобов’язанням.

Так, відповідно до ст. 131 Податкового кодексу України (ПКУ), при погашенні суми податкового боргу (його частини) кошти, що сплачує такий платник податків, у першу чергу зараховуються в рахунок податкового зобов’язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, що сплачує такий платник податків, в наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, в останню чергу зараховуються в рахунок пені.

Якщо платник податків не виконує встановленої цим пунктом черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), контролюючий орган самостійно здійснює розподіл такої суми у визначеному порядку.

Отже, платник податків може сплачувати суми пені окремим платіжним документом або одним платіжним документом, разом із грошовим зобов’язанням.

Більш детально про ці та інші нюанси податкового законодавства можна дізнатись за сайті ДФС у рубриці „ЗІР” – загальнодоступний інформаційний ресурс.

Please like & share:
налоги
Новини
Податки
Херсон