Як уникнути отруєння грибами

Протягом двох місяців осені 2017 року в області, сталося 3 трагедії смерті дітей від отруєння грибами.

Лікарі попереджують, отруєння грибами – найтяжче від усіх не бактеріальних отруєнь. Головною причиною отруєння є невміння людей відрізняти їстівні гриби від отруйних, вживання в їжу незнайомих екземплярів. Щороку влітку і восени ми читаємо в газетах про отруєння грибами – інколи цілих сімей. На Херсонщині почалася справжня «епідемія» отруєнь грибами. Зокрема, тяжко отруїлися 20 осіб, серед них діти.

За повідомленням медпрацівників, не всі грибники розуміють, що наслідки отруєння можуть бути смертельними.

Симптоми отруєння грибами бувають різні, оскільки вони залежать від видів отруйних речовин, відповідних даному виду, а також від того, скільки грибів вжито в їжу. Загальною рисою майже всіх отруєнь є шлунково-кишкові розлади, які виникають у різний час з моменту вживання в їжу. У залежності від виду вжитих грибів можуть виникнути:

  • ураження печінки, нирок та інших паренхіматозних органів;
  • розлади нервової системи;
  • тільки шлунково-кишкові розлади.

Для зниження ризику отруєння під час збирання грибів не кладіть у корзину незнайомі чи молоді гриби, які важко розпізнати.

Страви із грибів треба готувати у день збирання або не пізніше наступного дня, так як гриби легко розкладаються, і в них можуть утворитися отруйні речовини. Теж саме відбувається і під час багаторазового їх підігрівання.

У випадку підозри на отруєння грибами необхідно терміново звернутися до лікаря всім, хто вживав гриби у їжу, навіть якщо у них не спостерігалися симптоми отруєння.

Please like & share:
"Захист"
гриби
здоров'я
Херсон