Легендарна Херсонська зенітна ракетна бригада відзначила свій 75-й день народження

Херсонській зенітній ракетній бригаді – 75 років.

Незважаючи на похмуру погоду, в великій військовій родині 208-ї Херсонської Гвардійської зенітної ракетної бригади цими днями було тепло і сонячно. Адже пройшли урочисті заходи, присвячені 75-річчю легендарної частини. І хоч день народження в/ч В0950 був трохи раніше, атмосфера, що панувала в залі Херсонського обласного музично-драматичного театру ім. М.Куліша, де власне і проходив урочистий концерт, була вдвічі потужнішою. Адже напередодні пройшли успішні навчання на кордоні з територією окупованого Криму, які змусили тремтіти агресивного північного сусіда, що простягає свої загарбницькі руки на територію нашої Батьківщини і додали сміливим гвардійцям впевненості в своїй силі та показали всім нам, що безпека повітряних кордонів в надійних руках.

Було сказано багато теплих слів на адресу військовослужбовців від представників оперативного командування «Південь», представників обласної та міської влади, представників духовенства та одного з найбільших банків України. Окрему подяку за співпрацю було зачитано від командування Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба. В свою чергу військовослужбовці зенітної ракетної частини подякували за співпрацю та підтримку благодійникам, волонтерам та усім небайдужим українцям. Командира бригади полковника Михайла Дмитрієва, офіцерів, сержантів та військовослужбовців було відзначено нагородами та грамотами від Міністерства оборони України, органів місцевої влади та духовенства за плідну працю та захист повітряного простору країни у сьогоднішніх непростих реаліях, коли ворог стоїть у нас на порозі.

На свято завітали й ті, хто віддано служив у бригаді багато років, а зараз перебуває на заслуженому відпочинку, члени родин військовослужбовців, студенти факультету підготовки офіцерів запасу ХНУПС ім. І.Кожедуба, які навчаються на базі частини. Серед присутніх був і перший командир бригади у місті Херсоні, Гвардії генерал-майор, ветеран Великої Вітчизняної війни та почесний громадянин міста Херсона Гаргола Микола Іванович. Крім офіційних урочистостей, присутнім випала нагода поспілкуватися у неформальній обстановці, що само собою укріплює зв’язки між різними поколіннями військовослужбовців бригади та дає змогу обмінятися неоціненним досвідом.

Херсонська зенітна ракетна бригада має довгу історію, яка розпочалась із сформованого у Вологодській області у листопаді 1941 року 731-го винищувального авіаполку. 31 березня 1943 року частина отримала назву 39-го винищувального авіаційного полку, а з вересня 1943 року перебувала у складі 310-ї винищувальної авіадивізії. Зрештою після численних перепідпорядкувань і перебазувань в 1960 році частина стала 500-м гвардійським артилерійським полком з постійним місцем дислокації у місті Нікополь. В 1963 році полк було передислоковано до сьогоднішнього південного форпосту України – міста Херсона, де вона перебувала у складі 21-ї дивізії ППО. З того часу історія легендарної бригади нерозривно пов’язана з нашим містом. В 1968 році частина почала носити сучасну назву, а з 2008 року отримала почесне найменування «Херсонська».

Військовослужбовці бригади проявили свій героїзм і відвагу у часи Другої Світової війни, приймали участь у операції «Анадир» та віддано захищали повітряні кордони в часи незалежності нашої держави. Та й у сьогоднішній неоголошеній війні, яку веде РФ проти українського народу, бійці Херсонської зенітної ракетної частини чи не одними з найперших віддано захищали повітряні простори суверенної України. Понад 200 військовослужбовців бригади успішно виконали поставлені задачі в зоні АТО і на сьогоднішній день продовжують віддано захищати свій народ.

Хочеться долучитись до усіх найкращих побажань, що сьогодні було сказано захисникам наших повітряних кордонів, а окрім того побажати зустріти наступну річницю під мирним українським небом на вільній рідній землі із щирою усмішкою переможців на обличчі!

За інформацію та репортаж щира подяка Анастасії Войнаровській!

Please like & share:
208 бригада
АТО
драмтеатр
Театр им. Кулиша