Головне управління Пенсійного фонду інформує

Відповіді на запитання до заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області Тарнавської Л.Ф., які надійшли 26.03.2015 року на телефон “гарячої лінії”

Питання 1. Я інвалід ІІІ групи, працюю на державній службі. Який розмір пенсії буду отримувати з 01.04.2015 та у разі звільнення з роботи?

Відповідь. Відповідно до Закону України від 02.03.2015 № 213-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», встановлено особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам з 01 квітня 2015 року.

Особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам поширюється на всіх, незалежно від часу призначення пенсії, та має тимчасовий характер – зазначена норма діятиме у період з 01 квітня по 31 грудня 2015 року.

Це стосується не всіх пенсіонерів, а тільки тих, які продовжують працювати на спецпосадах (державних службовців, працівників прокуратури, суддів, народних депутатів тощо). Будь-які пенсії, призначені відповідно до законодавства України у період роботи на спецпосадах, не виплачуються.

Якщо людина не займає посаду, яка дає право на спецпенсію, то на неї поширюються загальні правила для всіх працюючих пенсіонерів — у період роботи на інших посадах спецпенсії виплачуватимуться у розмірі 85 % призначеного розміру, але не менше 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1423,50 грн), якщо розмір пенсії перевищує цю величину станом на 01.04.2015.

Отже, якщо Ви будете працювати на посаді державного службовця, пенсія з 01.04.2015 буде припинена автоматично.

Після звільнення з роботи виплата пенсії буде поновлена в раніше встановленому розмірі.

Питання 2. Працюю на науковій посаді, чи буде розмір пенсії з 01.04.2015 переглядатися? Які документи необхідно надати у разі звільнення з роботи? Як проводиться відрахування податку та військового збору?

Відповідь. Пенсія у період роботи на наукових посадах виплачуватиметься у розмірі 85 % пенсії, визначеної відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

У разі звільнення з роботи “наукова” пенсія поновлюється у розмірі, що був визначений до 01 квітня 2015 року. При цьому необхідно надати до районного управління Фонду за місцем проживання (реєстрації) заяву, копію трудової книжки або витяг з наказу про звільнення з роботи.

Стосовно відрахування податку та військового збору повідомляємо, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» з 1 січня 2015 року знижено поріг для оподаткування пенсій з 10 тисяч гривень до трьох мінімальних заробітних плат, на сьогодні це 3654 гривні (1218 грн * 3). Податок на доходи фізичних осіб розраховується за двома ставками (15 % – якщо база оподаткування місячного оподаткованого доходу не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного податкового року (1218 грн * 10 = 12180 грн), та 20% – якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати.

Окрім податку на доходи фізичних осіб з пенсії відраховується військовий збір, ставка збору становить 1,5 % бази оподаткування.

Об’єктом оподаткування для податку на доходи фізичних осіб та військового збору є доходи, визначені статтею 163 Податкового кодексу України. Тобто, з 1 січня 2015 року військовий збір сплачується з усіх доходів, які підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, в тому числі, і з розміру пенсії, який перевищує 3654 грн.

Отже, якщо сума пенсії після обмеження виплати з 01.04.2015 перевищує 3654 грн, то вона підлягає і оподаткуванню.

Питання 3. Я військовий пенсіонер, працюю супровідним по поштовим перевезенням. Чи буде з 01.04.2015 зменшено розмір пенсії?

Відповідь. Пенсіонерам, які отримують пенсію за Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», які працюють на спецпосадах, пенсії з 01.04.2015 не виплачуються.

В період роботи на інших посадах – призначені пенсії виплачуються без обмеження.

Оскільки посада, на якій Ви працюєте, не відноситься до спецпосад, пенсія буде виплачуватися з 01.04.2015 в повному обсязі.

Питання 4. Чому у мого чоловіка у зв’язку з працевлаштуванням на роботу з 01.01.2015 зменшився розмір пенсії ? Чи збережеться розмір індексації після звільнення з роботи?

Відповідь. Розмір пенсії Вашого чоловіка зменшився у зв’язку з працевлаштуванням, оскільки припинено нарахування індексації пенсії.

Порядок проведення індексації грошових доходів населення регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078.

При цьому працюючим пенсіонерам в першу чергу індексують зарплату, що має постійний характер виплати, а потім вже визначається право на індексацію пенсії. При цьому слід зазначити, що індексація визначається для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від місяця підвищення пенсії внаслідок проведених перерахунків, розміру такого підвищення, а також інших обставин. Після звільнення буде встановлено новий базовий місяць для проведення індексації. Сума індексації, нарахована до працевлаштування, не зберігається.

Питання 5. Мій чоловік перебуває у плановій відпустці, працює на посаді державного службовця, буде звільнятися з 07.04.2015. Чи буде відраховано за 7 днів пенсію, і що треба зробити, щоб поновити свій розмір?

Відповідь. Тим особам, які не повідомили про звільнення, виплата пенсії з 1 квітня 2015 року буде припинена автоматично.

За період перебування у відпустці з 01 по 07 квітня Ваш чоловік пенсію не отримає, оскільки він перебував у трудових відносинах з підприємством та працює на посаді державного службовця.

Після звільнення з роботи йому необхідно звернутися до районного управління Фонду та надати відповідну заяву, копію трудової книжки або виписку із наказу про звільнення. Після надання необхідних документів про звільнення, виплата пенсії буде поновлена з наступного дня після звільнення, тобто з 08.04.2015.

Питання 6. Я працюю, чи збережено право на перерахунок пенсії з доданням стажу роботи через кожні 2 роки?

Відповідь. Так. Відповідно до вимог пункту 4 статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” перерахунок пенсії здійснюється за наявності у пенсіонера не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. У цьому випадку враховуватиметься заробітна плата (дохід), з якої обчислена пенсія.

За бажанням пенсіонера при перерахунку пенсії може бути врахована також заробітна плата за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону (тобто можна здійснити перерахунок пенсії з урахуванням заробітку, одержаного після призначення (попереднього перерахунку) пенсії). У цьому випадку заробітна плата визначатиметься із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У разі, якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш ніж 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Питання 7. Я народилася 30.03.1960. Чи маю право на достроковий вихід на пенсію у віці 55 років?

Відповідь. Ні. Норма дострокового виходу на пенсію жінок у 55-річному віці відповідно до пункту 7-2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» діяла до 31 грудня 2014 року.

Тобто, право дострокового виходу на пенсію за віком у віці 55 років Ви не маєте.

Жінкам, які народилися з 01 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено право на призначення пенсії за віком після досягнення ними віку 58 років 06 місяців.

Отже, згідно зі статтею 26 Закону, право на призначення пенсії за віком Ви набудете після досягнення віку 58 років 06 місяців, тобто у 2018 році.

Питання 8. Отримую 1126 грн пенсії, не працюю. Чи очікується підвищення пенсії протягом 2015 року?

Відповідь. Законом України передбачено проведення протягом 2015 року перерахунків мінімального розміру пенсії та доплати за стаж у разі збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, незалежно від факту роботи пенсіонера (для одержувачів пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Законом про Державний бюджет на 2015 рік визначено наступні розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 01.01.2015 на рівні 949 грн, з 01.12.2015 — 1074 грн.

Тож, при проведенні перерахунку пенсії в грудні з нового прожиткового мінімуму перерахунки отримають і працюючі, і непрацюючі пенсіонери.

Питання 9. Який розмір підвищення встановлений для дітей війни?

Відповідь. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1381 “Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення” (зі змінами), дітям війни підвищення до пенсії встановлено у фіксованому розмірі 66,43 грн.

Питання 10. При перерахунку пенсії мені не враховано 3 місяці страхового стажу через несплату підприємством страхових внесків? Чи можливо зараз їх врахувати, якщо підприємство їх сплатило?

Відповідь. Так. Відповідно до вимог пункту 4 статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у разі, якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Отже, якщо після останнього перерахунку пройшло 2 календарні роки, Ви можете звернутись до управління Фонду, де перебуваєте на обліку із заявою для зарахування такого стажу за даними персоніфікованого обліку.

Головне управління Пенсійного фонду 

Please like & share:
Новини
пенсійний фонд
Украина
Херсон