Громадська рада пропонує депутатам визнати РФ агресором

Громадська рада при міському голові – це орган, покликаний забезпечити участь громадськості у формуванні та реалізації державних програм шляхом взаємодії з громадськими організаціями, виконавчими органами та ін. Так. При розгляді бюджету міста у цьому році вперше проводилися громадські слухання, за підсумками яких Громадською радою було направлено резолюцію з пропозиціями міському голові.

Чергове засідання Громадської ради при міському голові розпочалось з розгляду звернення щодо визнання РФ країною агресором. У тексті звернення говориться: «На разі ворог не припинив спроби загарбати наш край, тому опираючись на вищесказане, Херсонська громада, в особі Громадської Ради, визнає дії сусідньої держави як агресивні, та визнає, що РФ діє як агресор проти суверенної держави Україна, закликає міську раду підтримати це звернення та визнати Російську Федерацію державою-агресором, що всебічно підтримує тероризм в особі так званих організацій ЛНР та ДНР, та блокує діяльність Ради Безпеки ООН, чим ставить під загрозу міжнародний мир і безпеку».

За дану пропозицію члени ради проголосували одностайно, проте деякі корективи до тексту також були заслухані. В подальшому Громадська рада планує підготувати проект рішення на сесію і звернутися до депутатів Херсонської міської ради, щоб ті підтримали дане звернення на черговому пленарному засіданні.

Під час обговорення проекту звернення члени ради зазначили, що агресором є керівництво РФ, але це не стосується більшості громадян країни. Таку позицію висловив член Громадської ради, керівник російського культурного центру ім. О.С. Пушкіна Роман Мєдвєдев:

«Коли Путін озвучив думку про те, що у Великій Вітчизняній війні СРСР здобув би перемогу і без України, ми провели зібрання і члени нашого російського культурного центру засудили це висловлювання, так само, як ми засуджуємо агресію РФ проти України. Ми завжди були і будемо братніми народами,  а те, що коїться сьогодні – виключно «заслуга» Кремля, а не російського народу. Тому, я прошу прибрати формулювання про визнання агресором Росії і замінити його на «Російська Федерація», «Кремль», «Москва», тощо».

Поміж іншого, члени ради запропонували провести реконструкцію вічного вогню на могилі Невідомого солдата з встановленням більш енергоефективного обладнання, а при розробці проекту реконструкції пам’ятника запросити до участі автора меморіалу В. Громихіна.

За рішенням Громадської ради її комітет з питань регуляторної політики, економічного розвитку, підприємництва та бюджету спільно з директором департаменту бюджету і фінансів Романом Підперигорою також планують розглянути питання податку з суб’єктів господарювання, що надають паркувальні послуги, ефективність роботи комунальних підприємств, розвиток туризму тощо. Було запропоновано звернутися до міського голови з пропозицією обговорювати з членами Громадської ради призначення керівників департаментів та управлінь міської ради, комунальних підприємств та азступників міського голови. На думку членів ради, такий підхід забезпечить прозорість влади в кадрових питаннях, та і громада буде нести відповідальність. Проте, це буде ускладнювати і без того не просту процедуру кадрових призначень, а Громадська рада бере на себе частину зобов’язань міської ради. Про доречність цієї пропозиції буде видно далі – після юридичного висновку.

Ірина Снігур

Please like & share:
Безпека
Новини міста
Херсон