Оподаткування компенсаційних виплат мобілізованим

На початку березня Кабмін затвердив Порядок виплати компенсацій підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (далі – Порядок). Цим Порядком визначено механізм виплати компенсації установам у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті.

Згідно із ст. 165 Податкового кодексу України (ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Крім того, відповідно до норм ПКУ від оподаткування військовим збором звільняються доходи, що не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Таким чином, дохід, отриманий працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період у вигляді компенсаційних виплат, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області

Please like & share:
Армія
Новини
Податки
Херсон