Позачергові місцеві вибори: чого очікувати херсонцям?

В Офісі Президента Зеленського заговорили про проведення дострокових місцевих виборів. Принаймні, про це повідомляє сайт «Страна», посилаючись на свої джерела в ОП. Зараз там шукають юридичні підстави для такого кроку. Однак розмови про місцеві вибори почалися не вчора і навіть не тиждень тому. Про їх проведення заговорили одночасно з рішенням провести позачергові парламентські вибори, повідомляють вже власні джерела. За словами представників штабу партії Володимира Зеленського, місцева передвиборча гонка може розпочатися вже восени.

Якщо проведення парламентських виборів викликано необхідністю зміни старої каденції нардепів і коаліції Порошенко, які пішли на відкриту конфронтацію з новим Гарантом. Позачергові місцеві вибори мають очевидну мету – завести на місця людей «Слуги народу» на високому і прохідному рейтингу самого Зеленського і нової політичної партії. За попередніми даними Центрвиборчкому, «Слуга народу» вже разом з мажоритарниками можуть сформувати у Верховній Раді монокоаліцію, маючи більшість. Чи будуть формувати в президентській партії конституційну більшість з іншими політичними силами, поки говорити рано. Хоча там заявили, що готують проект коаліційної угоди.

Чи потрібно робити місцеві вибори зараз, а не наступного року, коли завершитися каденція міських голів і депутатів? У Європейському союзі вже заявили, що чекають виборів у 2020 році. Рішення Володимира Зеленського та його команди викликає питання і у місцевих політиків. Зокрема, екс-очільник Скадовська Олександр Яковлєв заявив в соцмережах про необхідність завершення процесу децентралізації перед проведенням місцевих виборів. За його словами, оголосити нову передвиборну кампанію потрібно після виконання кількох кроків, які повинні зробити органи місцевого самоврядування сильніше і більш незалежним від Києва.

«Я знаю багато випадків, коли ця реформа (децентралізації, – ред.) гальмувалася на догоду окремим місцевим князькам. Дуже часто органи районної влади створювали перешкоди на шляху децентралізації. Обрання знову районних рад ще на 5 років відкладе старт ефективного розвитку місцевого самоврядування», – заявив Яковлєв.

Політик зазначив, що зараз необхідно прийняти законопроект про адміністративно-територіальний устрій України, передати землі в управління громад, чітко визначити перелік наповнення місцевих бюджетів, заборонити депутатам займати керівні посади в комунальних підприємствах, бути заступниками міських голів та ліквідувати районні ради та адміністрації.

Варто зазначити, що про ліквідацію райадміністрацій заявив раніше і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, чия політична партія не проходить до Верховної Ради за результатами парламентських виборів. Відповідний законопроект опублікований для обговорення на сайті Кабінету міністрів України. Гройсман запропонував ліквідувати повністю обласні та районні адміністрації, щоб передати всю владу місцевим радам. У Кабміні планували, що скорочення 50% РДА має пройти вже в наступному році. До слова, скорочення цих органів самоврядування дозволить заощадити суттєві бюджетні кошти. Конкретну суму назвати складно. Але очевидно, що цифра буде перевищувати сотні мільйонів гривень.

Важливо додати, що позачергові місцеві вибори – удар по бюджету країни. У ЦВК вже підрахували, що парламентські обійшлися Україні в 3,5 мільярда гривень. У цю суму входить канцелярія, дизайн і тираж бюлетенів, оплата праці членам виборчих комісій та інші організаційні витрати. У скільки обійдуться потенційні місцеві вибори, поки невідомо. Але зрозуміло, що вони будуть дорожче, враховуючи більшу кількість бюлетенів.

Що стосується Херсона, то ймовірно, що діючий міський голова Володимир Миколаєнко може не зайняти посаду на наступний термін. Про свої мерські амбіції заявив екс-очільник міста Володимир Сальдо, який балотувався в нардепи на цих парламентських виборах. До слова, екс-регіонал набрав близько 11 тисяч голосів виборців, що говорить про непогані шанси на місцевих виборах. Про бажання балотуватися на посаду мера більше ніхто з херсонських політиків або чиновників не заявив. Хоча на «Херсонелектротрансі» ходять чутки про те, що директор комунального підприємства і депутат міської ради Єгор Устинов уже готується до гонки за місце голови Херсона. Хто може представити «Слугу народу» на місцевих виборах, поки в штабі мовчать. Мовчать про своїх кандидатів поки і інші політичні сили.

Ситуація в сусідніх Олешках цікавіша ніж в обласному центрі. Як стало відомо з власних джерел, чинному очільнику міста Дмитру Воронову готують на наступних місцевих виборах заміну в особі його заступниці Тетяни Сєрогодської. За неперевіреною інформацією, остання навіть купила будинок в Олешках і отримала реєстрацію в районному центрі.

У будь-якому випадку, останнє слово в даній ситуації за Володимиром Зеленським та Офісом Президента. Офіційного рішення про проведення позачергових місцевих виборів поки що не прийнято. Найближчий час має показати, поспішають чи в ОП з перерозподілом влади та повноважень в Україні.

Юрій Лобачов
сайт “Гривна

Please like & share:
аналітика
вибори
Воронов
ЄС
Зеленський
миколаєнко
місцеві
Олешки
рада
сальдо
україна
Херсон