Підприємці! Є шанс зберегти страховий стаж

З 01.01.15 року на Херсонщині обліковується понад 33 тисячі фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування та 282 фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріусів).

Завдяки податковій реформі з’явилась новація у фінансовому правовому полі, яка надає право підприємцям самостійно визначити базу оподаткування ЄСВ для місяців, у яких вони не мали чистого доходу задля збереження страхового стажу. Тобто в будь-якому бездоходному місяці можна на власний розсуд або залишити базу нульовою і не сплачувати ЄСВ, або ж визначити ту її величину, з якої бажаєте сплатити ЄСВ, аби включити цей період у пенсійний стаж.

Власне, у другому випадку самостійно визначена база не повинна бути меншою за мінімальну зарплату (до грудня 2015 р. – 1218 грн, з 1 грудня – 1378 грн) та не може перевищувати максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (до грудня 2015 р. – 20706 грн, з 1 грудня – 23426 грн.)

Це право на визначення підприємець реалізує при поданні річного звіту за ф.№Д5. Стосується ця законодавча норма періодів, що починаються з 1 січня 2015 року. Тобто при поданні звіту за 2014 рік вона не працює.

До речі, описане нововведення поширюється не лише на підприємців-загальносистемників, а й на самозайнятих осіб (нотаріусів, адвокатів, артистів, художників, літераторів тощо).

Нагадаємо: відповідно до п.178.4 ст.178 р.IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб.

Згідно із пп.49.18.4 п.49.18 ст.49 ПКУ платники податку на доходи фізичних осіб подають податкову декларацію до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених р.IV ПКУ.

Таким чином, фізичні особи – які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року до 01 травня року, що настає за звітним.

 

Прес-служба Головного управління                                                                               ДФС у Херсонській області

Please like & share:
ДФС
ДФС у Херсонській області
Новини міста
Херсон