Скажи корупції – ні!

Саме цю тему херсонцям розкривали експерти на семінарі 12-13 лютого.
За підтримки Еврокомісії провели інформаційний семінар на тему «Як організувати антикорупційний моніторинг на місцевому рівні». Захід відбувся в рамках проекту «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет». Організували цей семінар «Центр політичних студій і аналітики» (Київ) та громадська організація «Агентство суспільної журналістики «МІСТ».
Послухати про бюджетну систему країни та навчатися боротися з корупцією мали можливість журналісти, громадські активісти, представники органів місцевої влади як Херсона, так і інших міст України.
Доповідачі- експерти Центру політичних студій та аналітики – висвітили такі важливі питання для сучасників, як поняття та види корупції, корупційні ризики. Віктор Таран, експерт Центру політичних студій та аналітики, найкращим чином ознайомив учасників із загальновідомим поняттям корупції, пояснив механізм, за яким дають хабар.
Звісно, запорукою у боротьбі з корупцією є відкритість та прозорість органів влади. Ми всі прагнемо знати, куди і на підставі чого влада витрачає кошти. Однак потрібно звідкілясь брати цю інформацію. Так, Дарія Слизьконіс розповіла про всі джерела та способи отримання інформації, перерахувала всі сайти та регламенти органів влади. Зокрема, навчила учасників семінару складати інформаційний запит.
Один із експертів, Володимир Тарнай, наголосив на тому, що коли хоча б десята частина жителів кожного міста почне цікавитися роботою органів влади, контролюватиме витрати та надходження до казни міста, хвилюватиметься за державу в цілому, тоді і корупції не буде, і держава розвиватиметься ефективніше. Він підкреслив, що громадськість повинна брати активну участь у житті міста, країни.
А ця активна робота полягає у контролі. Контроль же можна здійснювати і не відходячи від комп’ютера. Працювати із сайтами, за допомогою яких можна бути в курсі всіх державних закупівель в Україні, навчив активістів Гліб Канєвський. В першу чергу, він виокремив сайт, на якому можна дізнатися все та про всі закупівлі та тендерні торги – tender.me.gov.ua
А ось директор ГО «Агенція громадської журналістики «МІСТ», Сергій Нікітенко, навчав вести антикорупційне журналістське розслідування та розповів про корупцію на місцевому рівні – зловживання з публічними фінансами, майном, земельні махінації.
Голова Центра політичних студій та аналітики Віктор Таран підкреслив, що такі семінари навчають українців бути дійсно активними громадянами:
– Сьогодні приймаються хороші антикорупційні закони, але вони не будуть нічого значити, якщо громадяни не вмітимуть ними користуватися. Ми навчаємо українців брати активну участь у житті країни та безпосередньо перешкоджати корупції.
Альона Мовчан

Please like & share:
корупція
Новини міста
Розвиток
Херсон