У Херсоні пройшла відкрита дискусія «Повернення до мирного життя після демобілізації. Обмін досвідом»

Проблеми соціальної адаптації демобілізованих воїнів АТО, їх працевлаштування та самореалізація, соціальний захист, правова та психологічна допомога обговорювалися 4 листопада в Херсонській міській раді.

Організаторами заходу виступили ГО «ІРЦ «Правовий простір», Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України, Херсонський обласний центр допомоги учасникам АТО при ОДА у співпраці з ГО «Інститут миру і порозуміння». У заході також взяли участь демобілізовані воїни АТО, представники органів місцевого самоврядування, державної влади, системи БПД,організацій громадянського суспільства та ЗМІ.

Форум пройшов у форматі «вільний мікрофон»: представити та обговорити свій досвід приїхали представники громадських організацій із Харківської, Київської, Миколаївської, Сумської і Херсонської областей.

«Наша мета – обговорити такі важливі для демобілізованих питання, як працевлаштування, соціальний захист, правова і психологічна допомога», – заявила директор ГО «ІРЦ «Правовий простір» Наталя Бімбірайте. А присутній на заході мер Херсона Володимир Миколаєнкододав: «Хлопці захищали і захищають нас. Ми повинні дбати про них, і сьогоднішня дискусія – кращий спосіб обговорити проблеми, що хвилюють демобілізованих».

Херсон: правова та психологічна допомога учасникам АТО та їхнім родинам

Про життя, яке тривалий час балансувало між життям і смертю, між нервових зльотів та падінь… розказав о. Андрій Калита – священик Храму Пресвятої Трійці (УПЦ КП), який поїхав у зону АТО служити капеланом.

Отець Андрій допомагає соціально адаптуватися не тільки воїнам АТО, а й їхнім родинам. Не секрет, що після демобілізації не всі вчорашні бійці психологічно готові до мирного життя. Загострене почуття справедливості, нетерпимість до порушень або будь-яких проявів неповаги не завжди сприймаються в суспільстві з розумінням. І як наслідок – розлад у сім´ях, зловживанняспиртним, кримінал, навіть самогубство. Андрій Калита розказав про Херсонський обласний благодійний фонд «Джерело життя» та проект «Школа небайдужих громадян», який запускають на Херсонщині, організатори якого хочуть охопити всі райони області, аби якісно і вчасно надавати бійцям АТО психологічну та юридичну допомогу, а також змусити владу виконувати свої функції. Адже, зі слів ветеранів АТО, державний бюрократизм та політиканство, якими пронизано суспільство, є повною протилежністю відносинам на фронті – вони дисонують з щирою дружбою, теплотою, безкорисною підтримкою. А до цього додаються стреси побутового рівня: як знайти роботу, бо деякі роботодавці не хочуть працевлаштовувати ветеранів АТО через їх емоційно-бурхливу активність. Крім працевлаштування, демобілізовані стикаються з масою інших проблем – підтвердження участі в бойових діях, юридичні питання майнового характеру, отримання виплат, земельних ділянок тощо.

Безоплатна правова допомога

Про соціальну програму Уряду України, що гарантує нашим громадянам ефективний захист їхніх прав, розповіла директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва.

Вона пояснила, як працює система безоплатної правової допомоги, як проходить захист та представництво в судах, про складення документів процесуального характеру, а також відповіла на численні запитання присутніх ветеранів: кого, згідно з Законом України, можна вважати учасниками бойових дій; хто має право на пільги та ґарантії соціального захисту, чи передбачені пільги для членів сімей ветеранів АТО тщо.

Влучні роз´яснення Марини Єлисєєвої визвали неабияку зацікавленість у учасників форуму, але реґламент не дав змогу відповісти на всі запитання.

Тему продовжив начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Максим Магда,

котрий розказав про діяльність новостворених бюро правової допомоги та нагадав номер безкоштовної гарячої лінії.

Наталя Козаренко, координатор громадських приймалень Української Ґельсинської Спілки з Прав Людини (УГСПЛ) і керівник громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров´я, відповіла на запитання, чому важливо документувати порушення прав людини: «Військовий конфлікт на сході України триває вже понад два роки. Попри роботу правоохоронних органів та старання правозахисних організацій, більшість злочинців і досі залишається на волі. Натомість далеко не всі постраждалі отримали належну компенсацію, та й самі факти порушень прав людини не завжди є визнаними. Аби відновити справедливість та зібрати достатню кількість свідчень, правозахисники займаються документуванням порушень прав людини».

Суми: поєднання зусиль волонтерів з профільними управліннями

Формат заходу передбачав не тільки особисту участь в обговоренні питань соціалізації ветеранів АТО, але й участь онлайн, як це зробив представник міста Суми, презентуючи свій досвід роботи через скайп. Про впровадження сталої моделі соціальної адаптації учасників АТО в Сумській області та ефективну співпрацію з владою, а саме поєднання зусиль волонтерів з профільними управліннями розказав Олександр Такул (Центр соціального партнерства).

Київ: самоорганізація ветеранів АТО – важлива складова їх соціальної адаптації

Думаю, присутні зі мною погодяться, що діяльність Київської міської спілки ветеранів АТО, яку представляв Антон Колумбет, стала самою успішною. Так, кияни досягли виділення у Деснянському районі 86 земельних ділянок для сімей загиблих бійців АТО, сімей загиблих Героїв Небесної Сотні, воїнів-афганців та параолімпійців. Київ прихистив дуже багато внутрішньо переміщених осіб (серед них є і ветерани АТО), які не мають ніяких пільг на отримання житла. Тому спілкою ветеранів АТО було створено житлові кооперативи, розроблено та подано до Верховної Ради законопроект (вже, до речі, пройшов у першому читанні) щодо пільгового кредитування цих категорій для придбання квартир або будівництва приватних будинків у Київській області.

Крім того, присутні узнали про започатковані ветеранською спільнотою Києва програми: «Турбота» (соціальні гарантії та пільги сім´ям ветеранів АТО – першочергове безкоштовне зарахування до дитячого садка, безкоштовне годування дітей тощо), «Яскрава година» (адреналінотерапія, спортивні чемпіонати, реабілітаційні рибалки тощо); «Замість пільг – гроші», «Інформаційно-аналітичний офіс», де розробляються дорожні карти з покроковими інструкціями щодо оформлення пільг, «Електронне врядування» та міська цільова програма.

Як виявилося, на державній службі міста працює багато колишніх атошників. І все це завдячуючи діючому в столиці ще одному проекту – «ВДВ», що значить: «Ветерани, до влади!»

Отже, досвід киян показав, що самоорганізація ветеранів АТО – важлива складова їх соціальної адаптації.

Харків: Самозайнятість та самореалізація – важливий крок до соціалізації ветеранів АТО

Цікавою щодо інтегрування воїнів АТО до мирного життя була презентація харків´янки Олени Розсказової – керівника Східноукраїнського представництва Міжнародного Фонду «Відродження», яка розповіла про співпрацю громадських організацій та органів влади Харківської області. Так, вже 132 учасники АТО отримали зімельні ділянки. Не залишають поза увагою у Харкові і переселенців. Започаткований там проект «Новий відлік» допомагає самореалізуватися ВПО та учасникам АТО, які хочуть створити власний бізнес. Протягом місяця вони отримували навички з маркетингу, оподаткування, піару тощо.

Отже, «наш проект більше про самозайнятість, ніж про бізнес. Співпраця громадських організацій та органів влади з бійцями АТО та ВПО, спілкування між собою, все це допомагає їм соціалізуватися», – переконана Олена, яка сама родом з Луганщини.

Миколаїв: Соціальний бізнес-інкубатор – від організації навчання до випуску бізнесменів

Тему самозайнятості продовжила волонтерка Світлана Швидя, яка розказала, що можливість започаткування власного бізнесу цікавить багатьох ветеранів АТО, і презентувала соціальний бізнес-інкубатор для інвалідів та ветеранів АТО «Друге дихання». У представлених відеоматеріалах колишні бійці розповідають про свої успіхі.

Після навчання підприємцям-початківцям громадські організації надають й інформаційну підтримку – висвітлення їхнього бізнесу на інтернет-ресурсах, популяризація досвіду в ЗМІ. Це, на думку Світлани, допоможе знайти колишнім воїнам нових клієнтів та дасть впевненість у власних можливостях.

Пам´ятка учасникам АТО

Херсонець, ветеран АТО Юрій Жигалкин (позивний «Юрист») анонсував «Пам´ятку учасникамАТО», яку розробила Громадська організація «Юридична Сотня» спільно з фахівцями Міністерства соціальної політики України, Державної служби з питань ветеранів війни та учасників АТО, Міністерства оборони України та Генерального Штабу Збройних Сил України з метою забезпечення військовослужбовців базовою інформацією щодо пільг, прав і соціальних гарантій, а також – надання рекомендацій щодо порядку дій у певних ситуаціях. Презентація пройде 10 листопада на ТРК «Скіфія».

Треба зазначити, що форум виявився досить насиченим і змістовним, презентації – цікавими та надихаючими на створення чогось нового. По завершені заходу було зібрано всі пропозиції та зауваження для формування міських, районних та обласних програм.

Лариса Аболончикова,

Регіональний центр з надання БВПД

у Херсонській області

Please like & share:
безоплатна допомога
Херсон
юридична допомога