Фіскальна служба спростувала фейк про «новий податок», який шириться соцмережами

Інформпростором почали поширювати інформацію про те, що особисті кошти на картках клієнтів банку оподаткують «новим податком». Джерелом новини стала агенція РБК-Україна.

Ми зробили архівну копію першоджерела, адже подібні новини мають «властивість» змінюватись у тексті. Отже, остання версія джерела — тут. Новина в херсонських пабліках поширилась з місцевого ресурсу, який зазвичай передруковує новини. Посилання.

Що з цією новиною не так

Все почалось із фрази: «Перекидання грошей з картки на картку може погано закінчитися. Якщо раніше податкова нічого не могла зробити, бо просто про це не знала, то зараз потрібно платити податок за перераховані кошти».

Виявляється, податкова іще 31 січня спростувала цей фейк. Ось, про що йдеться в повідомленні Державної фіскальної служби:

«Податкова вирішила вступити в бій з невидимим ворогом – з чутками/ неправдивою інформацією.

Ми вирішили почати розвінчувати найпоширеніші фейки (міфи), які витають в Інтернет-просторі.

Почнемо з найгарячіших фейків тижня

❌НІТ! Податкова НЕ буде оподатковувати кошти, які надходять на приватні картки❗️

❌НІТ! Банки НЕ передають інформацію про надходження на ваші приватні картки❗️

Ці фейки поширюють, посилаючись на номер індивідуальної консультації, за яким в реєстрі закріплене пояснення зовсім по іншому питанню.

ІПК підробили, аби поширити #зраду ?

❌НІТ! Державна фіскальна служба НЕ надає податкових консультацій??‍♂️

❗️ДФС — виключно правоохоронний орган, в лавах якої залишилися лише силові підрозділи».

Коли з’явився фейк

РБК-Україна опублікували свою новину 18 лютого. Але податкова спростовувала ще 31 січня. Виявляється, що «новина» поширювалась у телеграм-каналах ще у січні. Наприклад, телеграм-канал Адвокат права. Саме на нього посилаються журналісти. А коли паніка спала, цю тему чомусь підхопили зокрема журналісти РБК-Україна.

Наразі заголовок змінений: ще 18 лютого вранці від звучав як «Українцям доведеться платити новий податок». Також з’явилось роз’яснення податкової із фразою «Пізніше виявилося, що інформація про те, що українців зобов’яжуть платити новий податок, — не відповідає дійсності». Але це як раз з’ясувалось не пізніше, а за три тижні до виходу новини на РБК-Україна.

 Фото «По той бік новин»

Тест на гігієну інформації

Сьогоднішнє інформаційне поле настільки насичене, що будь-яку інформацію в ньому необхідно ретельно перевіряти. Ми у своїй роботі користуємось різними джерелами і правилами, але — упевнені — ними мають користуватись усі споживачі інформації. Тому інформацію необхідно перевіряти — здійснювати таку собі гігієну.

Ми відшукали і збудували разом із колегами кілька дієвих порад для того, аби Ваше інформаційне поле було перевіреним принаймні за основними ознаками. Отже, тест на гігієну інформації — і фейки пройдуть повз Вас:

1. Телеграм-канали не є джерелом перевіреної інформації. Якщо це телеграм-канал посадової особи, то є сенс на нього посилатись — звідти інформація принаймні дублюється на офіційні сайти та офіційні сторінки. Але лише в разі, якщо не носить емоційного забарвлення. В цілому, телеграм-канали не є джерелами інформації.

2. Шукайте першоджерело. Ним «неочікувано» можуть виявитись абсолютно незнайомі люди і боти, які навмисне сіють паніку. Джерело має бути або офіційним, або таким, яке доводить правдивість. Наприклад, відео з місця події.

3. Новина з розряду «як сказав депутат» не є правдивою, якщо не викладено копію документу, на який посилається депутат, або немає коментаря відповідної посадової особи. На жаль, таких новин — особливо на регіональних сайтах — дуже багато. А депутати не завжди кажуть правду — це мабуть не секрет.

Дякуємо ресурсу «По той бік новин», за інформацію щодо фейку про податки!

Куди звертатись за спростуванням фейку

Ви віднайшли новину, але у Вас немає часу перевірити, чи це фейк? Ви цілком можете написати в особистих повідомленнях на «По той бік новин» або звернутись до нас: ми також час від часу публікуємо спростування фейків — як от зараз. Пишіть нам на пошту kavuncity.red@gmail.com або на сторінці у Фейсбук особистим повідомленням. Ми обов’язково перевіримо інформацію!

Please like & share: