Херсонське ОСББ – серед піонерів у співробітництві з Фондом енергоефективності

ОСББ «Садова, 9» з міста Херсона – серед п’ятнадцяти українських ОСББ, які відібрані для тестування процедур державного Фонду енергоефективності.

Вісімнадцятого січня голови 15 ОСББ, які починають тестувати процедури Фонду енергоефективності — весь шлях від подачі заявки до отримання відшкодування – збиралися у Києві, у готелі «Салют» на нараду. Голів цих об‘єднань докладно проінструктували перед стартом цього шляху.

У цьому проекті, який, можна без перебільшення сказати, має історичне значення, південь України представляють ОСББ з міст Херсона і Одеси. Останнє місто, до речі представляє одне з ОСББ, яке брало участь у проекті «Німецько-українські енергоефективні будинки» від німецької енергетичної агенції Dena і IWO.

Цей проект реалізовувався і у Херсоні. Фахівці комунального підприємства «Херсонська енергосервісна компанія» (КП «ХЕСКО») виконали проект термореновації будинку № 197 «А» (ОСББ «Енергетик») по вулиці Перекопській. Був виконаний повний комплекс робіт з проектування термомодернізації усіх конструктивних елементів будинку. Розроблена принципово нова система трубопровідних мереж.

На жаль, ОСББ «Енергетик» через певні причини не змогло взяти участь у пілотному проекті Фонду енергоефективності. Тому біло відібране ОСББ «Садова, 9», бо там проводиться системна робота з енергоменеджменту і впровадження енергоощадних заходів.

Участь Херсона у цьому проекті – ще й визнання нашого міста як одного з лідерів в Україні у впровадженні енергоефективних рішень у житловому секторі. А також визнання того, що херсонський рух ОСББ – один з найактивніших серед обласних центрів: з 1100 багатоквартирних будинків 750 – вже у складі ОСББ.

Зараз учасники проекту працюють з енергоаудиторами, виконується обстеження технічного стану будинків.

Сама ідея Фонду передбачає отримання грантів для енергомодернізації житлових будинків представниками ОСББ як юридичними особами зі значним відшкодуванням цих витрат. Це дозволить мешканцям будинків зробити своє житло більш енергоефективним, теплим, модернізованим, затишним і при цьому заощаджувати кошти.

П’ятнадцять перших ОСББ тестуватимуть ці процедури, перш ніж Фонд запрацює на повну силу, зі стартом роботи Дирекції Фонду.

ОСББ-учасники тестування дуже різні — за регіонами, характеристиками будинків, кількістю мешканців.

Херсонське об’єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «Садова, 9», розташоване у Корабельному районі міста. Це ОСББ отримає фінансування на впровадження комплексних енергоефективних заходів. Як пердбачається, 50 % витрат будуть компенсовані з Фонду енергоефективності, 20 % – за рахунок «Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ».

Важливо, що будуть профінансовані саме комплексні енергоефективні заходи, що можна вважати революційними змінами у сфері енергоефективності, бо раніше підтримка від державних і донорських організацій надавалася здебільшого для проведення «точкових» заходів, які лише частково зменшували енерговтрати у будинках і не призводили до істотної економії ресурсів.

І херсонське ОСББ стане одним з носіїв цього унікального досвіду.

Джерело: прес-реліз КП “ХЕСКО”

Please like & share: