«ЄС, НАТО… Що посилить безпеку України?»

IMG_060416 квітня в Херсоні у конференц-залі «Конгрес»  журналісти та посли країн ЄС та НАТО зустрілись в рамках Стратегічного дискусійного клубу «ЄС, НАТО… Що посилить безпеку України?». Тренінг організовується в рамках проекту Інституту світової політики(ІСП)”Стратегічний дискусійний клуб у регіонах України” за підтримки уряду Норвегії. Такі зустрічі є продовженням успішної діяльності ІСП. Представники Норвегії, Литви та Чехії посмішками та настроєм на конструктивну розмову розпочали дискусію.

Посол Литви Мариус Януконис відзначив своє враження гарним станом доріг в Херсоні, зокрема присутність розмітки для велосипедистів. «Це мене вразило, і я вважаю що вже такі маленькі приємності  є показовим кроком до Європи»,- зазначив він.

Основною темою дискусій був стан України, та можливі виходи з кризової ситуації. Гостро обговорювалась тема пропаганди зі сторони Російської Федерації, та методи протистояння потужній пропаганді антиукраїнської направленості.  «Ми повинні зосереджувати зусилля на збільшенні інформації, антипропаганди, та ще багатьох речей, що будуть інформувати людей в Україні та усієї Європи», – розповідає Заступник голови місії, посол Норвегії Річард Нюгорд Скарборо.

Дискусія з послами також торкнулась теми про загальні потреби України. Представники країн висловлювали свої думки стосовно того, як краще проводити реформи в державі для покращення життя українців. Кожен з присутніх намагався донести до слухачів важливість змін і нових норм життя.

«Ми рік протистоїмо країні, що має ядерну зброю, країні, яка має четверте місце по фінансуванню армії, і якщо ми все ж вистояли стільки часу, то покинути на призволяще так просто не можна. Разом з тим ми маємо сказати, що країни ЄС діють узгоджено в плані санкцій. Ситуація складна – гібридна війна, гібридний мир, і ми повинні вистояти все це», – висловився український політолог, професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань.

Присутні розповідали представникам країн про реальні проблеми, з якими стикнулась ініціативна молодь, активісти і прості «медійники», які кожен день намагаються подолати пропаганду сусідньої країни. Також мова йшла про складності «воєнної частини» нашої держави та як тяжко зараз українським воєнним на не оголошеній війні.

Посли були задоволені зустріччю і присутні також залишились не байдужими до ситуації. Важливість розмови була відмічена представниками країн, та Херсонщина не «вдарила лицем в бруд» перед країнами Європи.

Максим Бурич

Please like & share:
Новини
Новини міста
Події
Політика
посли країн ЄС та НАТО
Херсон